Solidaritate comunitară în timpul crizei provocate de coronavirus, în toată țara

17 martie 2020, 08:41

La Iaşi, oamenii s-au mobilizat pentru a face faţă situaţiei create. Unii donează ce au la disoziţie, alţii fac voluntariat în sprijinul celor aflaţi în nevoie. În ultimele zile din ce in ce mai multe companii, fundații și oameni obișnuiți au făcut donații Spitalului De Boli Infecțioase, aflat în prima linie la Iași, în lupta cu pandemia. Unul dintre binefăcători este Bogdan Tănasă, ieșeanul care a construit în ultimii cinci ani 30 de case pentru familii aflate la limita supraviețuirii, în cadrul proiectului umanitar CASA Share.

Nici de data asta, Bogdan nu poate sta deoparte și a anunțat că va dona centrului regional un echipamnet medical de testare a coronavirusului cu 2500 de kituri de testare incluse. Aparatul costă 55.000 de euro, jumătate din sumă este asigurată de antreprenorul ieașean, iar pentru a strânge cealalată jumăte din bani, acesta a apelat la comunitatea online, aceeași care îl ajută să ofere un cămin cald familiilor aflate în nevoie.

Mulți oameni au răspuns deja apelului donând bani, alții s-au oferit să ajute personalul medical cu măști de protecție sau mănuși. Și alte firme din Iași, o companie de vinuri și o pizzerie, dar și USLIP, Uniunea Sindicatelor Libere din învățământul preuniversitar, au făcut donații.

Mai mulți oameni de afaceri din Mehedinți și-au unit forțele pentru a amenaja un corp de clădire, unde, în cazul în care va fi nevoie, vor fi amenajate saloane de terapie intensivă pentru bolnavii de coronavirus aflați în stare gravă, dacă ei nu vor mai putea fi primiți de spitalele desemnate la nivelul țării. Este un corp de clădire la Spitalului judetean Dr. Tr. Severin.

Aproape 3.000 de persoane sunt în carantină instituționalizată în România, iar alte 14.000 se află în izolare la domiciliu. Pentru a-i ajuta pe acești oameni, numeroase asociații pregătesc pachete cu mâncare.

La Cluj-Napoca, o firmă de catering rămasă fără clienți după închiderea școlilor donează alimente celor nevoiți să stea în carantină și nu pot să meargă la cumpărături.

Chiar dacă afacerea ei înregistrează acum pierderi însemnate, tânăra antreprenoare spune că adevăratul câștig acum este că poate să le aducă un strop de alinare semenilor aflați în dificultate.

Kinga Constantin deține o firmă de catering care livrează mâncare exclusiv elevilor clujeni. Cum școlile sunt închise, proprietara a fost nevoită să își suspende activitatea, dar a vrut, împreună cu angajații ei, să le sară în ajutor celor aflați în carantină la Cluj-Napoca. Împreună au pregătit pachete cu dulciuri, fructe și apș și le-au donat oamenilor care nu au voie să iasă pe stradă. Firma a livrat prima oară pachete sâmbătă și ar fi vrut să ofere inclusiv mâncare gătită. Totuși, cei încarantinați au un regim alimentar special, stabilit de către medici.

În județul Cluj, până la ora actuală, peste 120 de persoane sunt în carantină instituționalizată, iar alte 1000 se află în izolare la domiciliu. Școlile nu se vor deschide prea curând, așa că proprietara va trebui să se reorienteze pe piață. Afacerea ei are serios de suferit, însă chiar și așa le-a recomandat tuturor angajaților să rămână acasă.

Și studenții mediciniști din Cluj s-au mobilizat în aceste zile. Ei se oferă să le facă cumpărături vârstnicilor sau persoanelor cu diverse afecțiuni care nu pot ieși din casă. Practic, tinerii se ocupă, la cerere, de cumpărături și de transportul acestora acasă, iar plata pentru produse se va face în momentul livrării la domiciliu.

O altă mișcare civică, Vă ajutăm din Cluj, s-a constituit astăzi sub coordonarea judecătorului Cristi Danileț, din voluntari care vor ajuta persoanele în vârstă și pe cei care sunt izolați la domiciliu cu cumpărături și alte necesități. Schimbul de informații poate fi util în această perioadă pentru a limita cât mai mult deplasările inutile.

La Prefectura Galați funcționează un centru destinat exclusiv persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu. Acestea sunt verificate zilnic. Li se cer date privind starea de sănătate și li se oferă ajutor.

Asociațiile de proprietari din oraș vor transmite prefecturii și datele de identificare ale persoanelor care stau acasă, pentru a nu se expune virusului.

În Galați sunt 400 de persoane izolate la domiciliu și 52 în carantină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite