Un album cu fotografii de la Revoluţie a fost lansat, joi, de Institutul Naţional al Memoriei din Polonia şi Arhivele Naționale ale României. Realizate de o echipă de jurnalişti polonezi şi un fotograf al sindicatului Solidaritatea, care au sărit în ajutorul României în zilele fierbinţi din decembrie 1989, fotografiile surprind teroarea care cuprinsese străzile Bucureştiului.
Imaginile Revoluţiei din 1989 au provocat emoţii şi cameramanilor care le-au filmat. O lume întreagă s-a solidarizat atunci cu România.
La 30 de ani după Revoluţie, Institutul Naţional al Memoriei din Polonia şi Arhivele Naţionale ale României au lansat un album de fotografii bilingv, imagini care aparţin echipei poloneze care a venit cu primele ajutoare.
Militari, clădiri distruse, cruci, lumânări şi gropi. Acestea sunt imaginile din album care te impresionează cel mai mult.
Autorul fotografiilor a murit anul trecut. După Revoluţie, el a publicat un album similar în Polonia, care a fost însă retras de pe piaţă, pentru că traducerea în limba română nu era bună.
Directorul Arhivelor Naţionale ale României a descoperit însă un exemplar greşit şi a avut ideea să-l reediteze după 30 de ani.
Fotografiile albumului vor fi expuse chiar în holul clădirii în care a început Revoluţia la Bucureşti, apoi expoziţia se va muta la Arhivele Naţionale ale României.