17 zile prizonier la ruși. Un soldat ucrainean, cu maxilarul fracturat, povestește cum a răbdat de foame în captivitate: M-am gândit că trebuie să supraviețuiesc

Soldatul ucrainean de 25 de ani lovit de tanc la Mariupol a povestit cum a stat 17 zile în captivitate la ruși.
Soldatul ucrainean de 25 de ani lovit de tanc la Mariupol a povestit cum a stat 17 zile în captivitate la ruși.
3 iunie 2022, 13:21

„Când trage tancul, nu ai timp să reacționezi. Se întâmplă instantaneu. Am văzut o lumină puternică. Am înțeles că am două opțiuni: fie țip ca să primesc ajutor, fie mor acolo. Fiecare strigăt de ajutor a fost un chin”, a povestit Hlib Strijko, în vîrstă de 25 de ani, pentru BBC News.

Tânărul a fost prizonier timp de 17 zile, după ce a fost rănit într-un atac al rușilor la Mariupol.

S-a ales cu maxilarul și bazinul rupt, iar medicii estimează că recuperarea lui va dura opt luni.

După ce a strigat după ajutor, „au venit doctorii și ne-au spus că vom fi ajutați, dar vom fi dați pe mâna rușilor”.

„Unele infirmiere îmi aduceau mâncare și mă ajutau să mănânc. Îmi era greu, cu maxilarul rupt, altele însă îmi lăsau mâncarea acolo și mă insultau. Mâncarea rămânea neatinsă cu orele și pur și simplu mi-o luau și mă întrebau dacă sunt sătul. Eram trei (pacienți, n.r.) care nu primeam anestezice. M-am gândit că trebuie să supraviețuiesc”.

Erau medici și infirmiere ucrainene, dar care îi ajutau pe rușii din Donbas. „Nu îi învinovățesc, au trăit opt ani cu propaganda rusă, iar ura pe care am simțit-o a fost rezultatul acestei îndoctrinări”.

L-au păzit luptători ceceni și soldați ruși. Cecenii veneau noaptea și îl amenințau cu cuțitul, spunându-i: „Păcat că n-avem voie să-ți tăiem o ureche”.

BBC News notează că nu a putut verifica independent mărturia soldatului ucrainean.

Un soldat rus l-a ajutat să se întoarcă în Ucraina, după 17 zile de captivitate. A fost dus întâi în Rusia, apoi a ajuns în Crimeea, de unde a fost apoi pus pe o listă de prizonieri ucraineni pentru care s-a negociat un schimb. A ajuns la un spital din Zaporojie, zonă sub controlul ucrainenilor, și, de acolo, la Poltava, orașul său natal.

Hlib a mai declarat, pentru BBC, că, după ce se însănătoșește, vrea să continue să-și ajute țara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite