LUMEA AZI

Soldat în tranșeele din Mariupol: "Îi așteptăm să îngropăm cât mai mulți. Cu cât rușii trimit mai mulți soldați, cu atât pământul nostru va fi mai fertil"

Este o ciocnire între două lumi diametral opuse războiul din Ucraina și asta se vede acum peste tot pe unde au trecut rușii. În peste 50 de zile, rușii nu au cucerit practic nimic, dar au distrus orașe întregi și au pus pe fugă peste 5 milioane de ucraineni. Orașul port Mariupol, bombardat în continuu de peste o lună și jumătate, nu a căzut, deși rușii își intensifică atacurile.

16 Aprilie 2022, 11:52 Știrile TVR |

În nordul Mariupolului, în tranșee adânci de statura unui om bine făcut, militarii ucraineni păzesc zi și noapte. Soldații sunt determinați să îi înfrunte pe ruși, fără cel mai mic resentiment.

Soldat ucrainean: "Suntem pe teritoriul țării noastre. Îi așteptăm. Să îngropăm cât mai mulți posibil. Cu cât rușii trimit mai mulți soldați, cu atât pământul nostru va fi mai fertil."

În oraș, totul arată ca după Apocalipsă. O echipă de la Reuters a intrat în Mariupol, orașul-port asediat de săptămâni.

Se aude în continuu sunetul exploziilor. Sunt puțini cei care au curajul să iasă din adăposturi și mai puțini sunt cei care se opresc pentru a vorbi cu un străin.

Valentina Pletniova, localnică: "De ce ne omoară? De ce ne distrug? De ce casele noastre sunt țintele lor? Trei clădiri cu 10 etaje au ars complet. Oamenii stăteau ascunși în subsoluri. Au luat foc niște tuburi de plastic. 19 oameni au murit că s-a prăbușit blocul."

Primarul orașului spune că în Mariupol mai sunt cam 120 de mii de oameni care așteaptă să fie evacuați. Tot el spune că rușii au omorât 20 de mii de oameni.

Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol: "Marți, soldații ruși au încercat să atace cu arme chimice orașul. Au încercat să folosească arme chimice împotriva noastră. I-au lovit și avem dovezi de la mai mulți oameni ascunși în adăposturi. Toți spun că au avut un gust ciudat după atac. Și-au dat seama că ceva nu e în regulă."

În Mariupol, nimeni nu poate ajunge încă. Procurorii Curții Penale Internaționale sunt însă în nordul Ucrainei, care, așa cum a declarat Karim Kan, procurorul șef al CPI, este în întregime un loc al crimei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI