Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris, a declarat o expertă a ONU

Sportivul ucrainean Vladyslav Heraskevych
Sportivul ucrainean Vladyslav Heraskevych
28 martie 2023, 10:33

Alexandra Xanthaki, raportoarea specială a ONU pentru drepturile culturale, i-a înfuriat pe sportivii ucraineni în cadrul unei ședințe găzduite de CIO, spunând că numai rușii direct implicați în crime împotriva umanității sau propagandă pentru război ar trebui excluși din competițiile sportive internaționale.

„Nu cred că are sens să-i excludem pe toți soldații ruși”, a spus Xanthaki reprezentanților sportivilor din majoritatea celor 206 comitete olimpice naționale. „Este discriminatoriu pentru că au fost o mulțime de alți sportivi [din alte țări]…implicați în operațiuni militare active și nu au fost niciodată excluși.”

„Cu toate acestea, fiecare sportiv trebuie exclus dacă este găsit vinovat de atrocități, de încălcări grave ale drepturilor omului în timp de război, inclusiv crime împotriva umanității și genocid. Și, de asemenea, ei pot fi excluși dacă sunt găsiți vinovați de propagandă în favoarea război, dar pe bază individuală.”

Nu este clar dacă CIO va acest sfat în cadrul ședinței comitetului executiv de marți, de la care se așteaptă formularea unor îndrumări actualizate despre modul în care sportivii ruși și belarusi se pot califica în competiția care va avea loc anul viitor, la Paris.

Sportivul ucrainean Vladislav Heraskevici, participant în proba de skeleton, care a participat la ședința organizată de CIO, a declarat: „Comentariile ei au sunat destul de nebunesc. Și din întrebările pe care le-a primit a fost clar că mulți alții au fost șocați că ea pledează pentru o modalitate ca rușii să concureze în ciuda războiului lor ilegal.” Heraskevici, care a afișat un panou pe care scria „Fără război în Ucraina” la Jocurile Olimpice de Iarnă de la beijing, din 2022, înainte de invadarea țării sale, a spus că cunoștințele lui Xanthaki despre sport par, de asemenea, limitate.

„La un moment dat, când a fost întrebată despre propagandă, ea a spus că rușii care adoră Jocurile Olimpice vor fi dezamăgiți să-și vadă sportivii concurând sub un steag neutru și vor începe să îți pună întrebări”, a spus Heraskevici. „Dar știm cu toții că, la ultimele trei Olimpiade, exact asta s-a întâmplat”, a continuat sportivul ucrainean.

Guvernul ucrainean și oficialii din sport vor ca CIO să interzică participarea tuturor sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din 2024 și susțin că majoritatea sportivilor ruși medaliați recent au fost afiliați armatei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite