Soldaților ruși ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris, a declarat o expertă a ONU

O expertă a Națiunilor Unite, consilieră în cadrul Comitetului Internațional Olimpic, a provocat indignare după ce a susținut că soldaților ruși care au luptat în Ucraina ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile de la Paris 2024 atât timp cât nu au comis crime de război, potrivit The Guardian.

28 Martie 2023, 10:33 (actualizat 28 Martie 2023, 11:05) Știrile TVR |
Sportivul ucrainean Vladyslav Heraskevych / FOTO: Facebook

Alexandra Xanthaki, raportoarea specială a ONU pentru drepturile culturale, i-a înfuriat pe sportivii ucraineni în cadrul unei ședințe găzduite de CIO, spunând că numai rușii direct implicați în crime împotriva umanității sau propagandă pentru război ar trebui excluși din competițiile sportive internaționale.

„Nu cred că are sens să-i excludem pe toți soldații ruși”, a spus Xanthaki reprezentanților sportivilor din majoritatea celor 206 comitete olimpice naționale. „Este discriminatoriu pentru că au fost o mulțime de alți sportivi [din alte țări]...implicați în operațiuni militare active și nu au fost niciodată excluși.”

„Cu toate acestea, fiecare sportiv trebuie exclus dacă este găsit vinovat de atrocități, de încălcări grave ale drepturilor omului în timp de război, inclusiv crime împotriva umanității și genocid. Și, de asemenea, ei pot fi excluși dacă sunt găsiți vinovați de propagandă în favoarea război, dar pe bază individuală.”

Nu este clar dacă CIO va acest sfat în cadrul ședinței comitetului executiv de marți, de la care se așteaptă formularea unor îndrumări actualizate despre modul în care sportivii ruși și belarusi se pot califica în competiția care va avea loc anul viitor, la Paris.

Sportivul ucrainean Vladislav Heraskevici, participant în proba de skeleton, care a participat la ședința organizată de CIO, a declarat: „Comentariile ei au sunat destul de nebunesc. Și din întrebările pe care le-a primit a fost clar că mulți alții au fost șocați că ea pledează pentru o modalitate ca rușii să concureze în ciuda războiului lor ilegal.” Heraskevici, care a afișat un panou pe care scria „Fără război în Ucraina” la Jocurile Olimpice de Iarnă de la beijing, din 2022, înainte de invadarea țării sale, a spus că cunoștințele lui Xanthaki despre sport par, de asemenea, limitate.

„La un moment dat, când a fost întrebată despre propagandă, ea a spus că rușii care adoră Jocurile Olimpice vor fi dezamăgiți să-și vadă sportivii concurând sub un steag neutru și vor începe să îți pună întrebări”, a spus Heraskevici. „Dar știm cu toții că, la ultimele trei Olimpiade, exact asta s-a întâmplat”, a continuat sportivul ucrainean.

Guvernul ucrainean și oficialii din sport vor ca CIO să interzică participarea tuturor sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din 2024 și susțin că majoritatea sportivilor ruși medaliați recent au fost afiliați armatei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI