Soldații ruși au „respirat praf radioactiv timp de o lună”, spune primarul unui oraș de lângă Cernobîl

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
7 aprilie 2022, 16:14

Slavutîci este unul dintre cele mai tinere orașe din Ucraina. A fost construit special în urmă cu 35 de ani, după dezastrul de la Cernobîl, pentru a oferi o nouă casă angajaților centralei nucleare și familiilor acestora.

În primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, trupele ruse au ocupat Zona de Excludere a Cernobîlului, folosind-o drept cap de pod pentru a avansa spre Kiev.

„Forțele armate ruse chiar nu au fost cele mai inteligente. Au mers la Cernobîl și au decis că acesta era cel mai bun «culoar verde» pentru o invadare a Kievului! Ei bine, vor fi consecințe foarte grave, Cernobîlul nu iartă astfel de lucruri. Acesta a fost într-adevăr un traseu militar confortabil pentru ei. Dar zona Cernobîl necesită un comportament specific. Nu poți conduce echipamente grele acolo, stârnești praful (radioactiv – n.r.) și-l respiri. Asta au făcut – au respirat acest praf radioactiv timp de o lună”, a declarat Formicev pentru site-ul Mediazona.

„Una e să fii expus la radiații externe. Când există o sursă de radiații, ești expus, pleci și apoi corpul face față. Când ai inhalat praf radioactiv, este o cu totul altă poveste. Astăzi, există chiar și-o vorbă, eu însumi o folosesc: trupele ruse au părăsit Cernobîl, dar Cernobîl nu le va părăsi niciodată. Le-a dat soldaților un sărut al morții. Pierderile armatei ruse din acest război vor crește de multe ori după perioada Cernobîl, fără explozii, acesta este un fapt. Și acestea vor fi victime lente. Asta este știința cancerului, este o boală teribilă”, a adăugat edilul.

Zona de Excludere a fost stabilită în jurul centralei la scurt timp după ce un reactor al acesteia a explodat. Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent, reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă