Soldații rușii afirmă că păzesc Cernobîlul împreună cu ucrainenii

După ce au anunțat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Cernobîl chiar din prima zi a invaziei, rușii au dat publicității acum primele imagini din zonă și afirmă că înregistrările dovedesc faptul că unitatea e păzită în comun cu ucrainenii.

28 Februarie 2022, 08:10 (actualizat 28 Februarie 2022, 17:45) Știrile TVR |

Urmăriţi LIVE TEXT invazia Rusiei în Ucraina

În primele imagini din zona de excludere, difuzate după începutul războiului, sunt văzuți soldați ruși patrulând în perimetrul centralei și un tanc staționat în apropiere. Guvernul de la Kiev declarase anterior că angajații centralei fuseseră evacuați, dar în imagini apar și persoane despre care unul dintre soldații ruși spune că își desfășoară activitatea în mod normal. Mai mult, paza e asigurată și de ruși, și de ucraineni, spune același militar. O situație nemaiîntâlnită până acum, în alte părți ale țării invadate de armata rusă.

Situaţia pe teritoriul centralei nucleare de laCernobîl este sub control, protejarea obiectivului se face împreună cu Garda Naţională a Ucrainei. Personalul civil al centralei îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Nivelul de radiaţii este normal, spune un soldat.

Înregistrarea e făcută după ce vineri, autoritățile ucrainene anunțaseră o creștere a nivelului radiațiilor la Cernobîl, dar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat imediat că valorile măsurate nu prezintă niciun pericol pentru populație. Conform experţilor în domeniu, creşterea radioactivităţii ar putea să fi fost cauzată de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat, provocată de deplasările tancurilor prin zonă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI