Soldații ruși care au distrus o școală de la nord de Kiev au lăsat mesaje elevilor ucraineni: Ne pare rău! Trăiți în pace, frați și surori, nu repetați greșelile înaintașilor!

Soldații ruși care au ocupat un sat ucrainean de la nord de Kiev, la scurt timp după invazie, au jefuit o școală și au lăsat mesaje propagandistice elevilor săi îndemnându-i să „trăiască în pace” și să nu „repete greșelile înaintașilor”, transmite CNN.

09 Iunie 2022, 15:07 (actualizat 04 Septembrie 2022, 15:29) | Daniela Mîndrilă |
Mesaje și distrugeri ale soldaților ruși în școala din Katyuzhanka / FOTO: CNN
Mesaje și distrugeri ale soldaților ruși în școala din  Katyuzhanka
Mesajele lăsate de soldații ruși pentru elevii ucraineni
Distrugeri provocate de soldații ruși în școala din  Katyuzhanka

Când forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra satului Katyuzhanka, de la nord de Kiev, care în martie se afla sub ocupație rusă de mai bine de o lună, au găsit școala locală distrusă. Toate echipamentele fuseseră fie furate, fie distruse, iar în curtea școlii era un cimitir improvizat.

În sălile de clasă distruse, soldații ucraineni au găsit mesaje scrise pe table, adresate elevilor și semnate „Rușii”, relatează CNN.

Unul dintre mesaje spunea: "Copii, ne pare rău pentru distrugeri, am încercat să salvăm școala, dar au fost bombardamente. Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile pe care le-au făcut înaintașii voștri. Ucraina si Rusia sunt un singur popor!!! Pacea fie cu voi, fraților și surorilor!"

Un alt mesaj spunea: „Suntem pentru pacea în întreaga lume”.

(w500) Mesajele l

CNN nu a putut verifica independent cine a scris mesajele.

Directorul școlii, Mikola Mikitchik, a declarat s-a simțit dezgustat când a găsit mesajele:  "Au scris „Rușii și ucrainenii sunt frați” și în același timp au jefuit școala... au stricat calculatoare, au scos hard disk-uri, au luat laptopuri, imprimante, nu au lăsat nimic în școală! Este barbarie si ipocrizie."

(w460) Distrugeri

Mikitchik a declarat pentru CNN că au fost găsite pe terenul școlii trei mine antitanc, mai multe grenade asomatoare și  gloanțe de mitralieră. Bucătăria, recent renovată cu echipamente noi care a fost folosită pentru hrănirea a peste 500 de copii zilnic înainte de începerea războiului, a fost complet distrusă.

Mikitchik a estimat că pagubele materiale cauzate de trupele ruse se ridică  la aproximativ 5 milioane de grivne ucrainene (170.000 de dolari) și a spus că nu sunt șanse ca elevii să se întoarcă prea curând la școală.

Katyuzhanka este un sat mic, dar important din punct de vedere strategic datorită poziției sale pe unul dintre drumurile principale care duc la Kiev. Imaginile din satelit de la începutul lunii martie au arătat un convoi militar rusesc de 40 de mile (64 de kilometri) compus din tancuri, vehicule blindate și artilerie remorcată în această zonă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI