Sofia Vicoveanca a împlinit 80 de ani

24 septembrie 2021, 08:57

Vestita cântăreaţă de muzică populară a avut o copilărie grea, marcată de ororile războiului.

Sofia Vicoveanca își amintește: Copilăria nu mi-a fost veselă, dar nu am răbdat de foame pentru că, din te miri ce, mama reuşea să facă ceva. Am prins şi perioada de foamete. Ferească-ne Domnul de aşa ceva!

La vârsta de doi ani, împreună cu mama sa, Sofia Vicoveanca s-a refugiat în Vicovu de Sus, după ce tatăl ei a fost luat prizonier de sovietici, în urmă anexării Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică.

A venit din prizonierat, eram școlariță. Nu știam dacă mai traiește. În sat, mamei I se spunea văduva și refugiata, povestește interpreta.

A absolvit Școala Populară de Arte din Suceava și a fost angajată, prin concurs, în anul 1959 ca solistă de muzică populară în Ansamblul de Cântece și Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Câțiva ani mai târziu, apare primul său disc.

La cei 80 de ani pe care îi împlinește astăzi și cu o activitate artistică prolifică, Sofia Vicoveanca nu-și uită obârșia: Bucovina, aici mi-i graiul, aici mi-i obârșia, aici mi-i cântecul, aici mi-i costumul.

Acum, puține lucruri mai amintesc de casa părintească a marii artiste. Sofia Vicoveanca s-a născut în urmă cu 80 de ani în localitatea Toporauți, regiunea Cernauți. Ce-a mai rămas din casă părinților e greu de redat, dar este îmbucurător că oamenii din sat își amintesc cu drag de Sofia Vicoveanca.

Gospodăria a schimbat cu totul planul urbanistic și așa se face că drumul acesta trece exact prin mijlocul curții Sofiei Vicoveanca. Iată, o parte din curte este acum în paragină! La gospodăria colectivă a fost cândva un grajd de cai și apoi o brutărie și o parte din curte e livada noastră de piersici, explică un localnic.

Localnicii se mândresc că numele notoriu al Sofiei Vicoveanca își trage rădăcinile din satul lor. Locuitorii din Toporăuți au ținut să-i transmită Sofiei Vicoveanca mesaje de felicitare: Dumnezeu să-i dea multă sănătate și toate cele bune și să ne bucurăm tot timpul de cântecele ei. Eu ascult radio și mereu ascult cântecele dumneavoastră. Cât timp cântați, atât timp eu plâng. Plâng de bucurie. Dumnezeu să va ajute! Să va dea încă mulți ani să cântați!

În cele șase decenii de activitate artistică, Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei prin numeroasele cântece încarcate de emoții, care redau starea de spirit a țăranului bucovinean. Artista a scos la lumină și o parte din tradițiile sărbătorilor de iarnă.

Ea are și alte pasiuni precum filmul și poezia. Talentul său actoricesc a fost apreciat și valorificat de mai mulți regizori. Printre filmele în care a jucat sunt: „Casă din vis” de Ioan Cărmăzan și „Sarea în bucate” de Radu Dumitru Penescu.

Sofia Vicoveanca a scris și două volume de versuri: „Dureri ascunse” și „Cu inima-n palme”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

A murit realizatoarea de televiziune Florentina Satmari