SOFIA | Partidele străzii câștigă teren. O formațiune anti-sistem, condusă de o vedetă TV, a câștigat locul doi în alegerile din Bulgaria

9 aprilie 2021, 15:44

Există un astfel de popor, pe scurt ITN este formațiunea născută din demonstrațiile antiguvernamentale. Corupția, nepotismul, birocrația, presa controlată de stat, toate aceste capitole s-au regăsit în discursul electoral al proaspetei formațiuni care luptă pentru a nu-l mai vedea pe Boiko Borisov la putere. Ar fi la al patrulea mandat. Dar cântărețul Slavi Trifonov și formaținea sa este determinat să înterupă acest șir la puterii.

Nu se anunță negocieri ușoare pentru viitoarea coaliție.

Socialiștii au căzut pe locul trei și nici conservatorii nici ITN nu și-i doresc drept parteneri de guvernare. Pentru reformiștii lui Trifonov, socialiștii reprezintă casta coruptă formată de ei în Bulgaria postcomunistă.

Potrivit Transparencz International, alături de Ungaria și România, Bulgaria se află în topul statelor corupte din Uniunea Europeană. În plus, libertatea presei e la pământ în țara vecină.

Organizatia Reporteri fără Frontiere a plasat anul trecut Bulgaria pe locul 111 din 180. „O mare parte din mass-media este deținută de câțiva oameni de afaceri, care determină linia editorială în strânsă coordonare cu politicieni de frunte”, spune organizația. Corupție, nepotism, presă controlată politic – tinerii bulgari care au ieșit în stradă anul trecut au vrut să scape acum de toate acestea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite