Şoferii de autobuze, tramvaie şi troleibuze ar putea ieşi la pensie la 55 de ani

5 ianuarie 2020, 19:54

Potrivit proiectului, şoferii de autobuze şi vatmanii se vor putea pensiona la vârsta de 55 de ani, cu condiţia să aibă o vechime de 30 de ani. În cazul în care au muncit doar 25 de ani, atunci pensionarea acestora nu poate veni mai devreme de 57 de ani. În a treia situaţie, dacă există o vechime de doar 20 de ani pe cartea de muncă, atunci retragerea din activitate nu poate veni mai devreme de 60 de ani.

Iniţiatorii proiectului motivează că aceşti conducători sunt afectaţi de şederile prelungite la volan care le suprasolicită în special coloana, stresul din cauza condiţiilor de trafic, riscul de a dezvolta boli psihice din cauza unor evenimente precum accidente rutiere, ameninţări şi agresiuni ale călătorilor.

Starea de sănătate a şoferilor din transportul public vorbeşte de la sine despre necesitatea reducerii vârstei de pensionare, sunt de părere sindicaliştii.

Valer Ciobănescu încearcă de câţiva ani să-i convingă de legiuitori că vârsta de pensionare trebuie scăzută. A depus o petiţie colectivă în acest sens chiar şi la Guvern.

Proiectul depus în Parlament prevede şi alte beneficii, unele deja cuprinse în contractele colective de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite