Sociologii contrazic ideea Blue Monday: Nu putem să stabilim statistic o zi ca fiind cea mai tristă pentru întreaga populație

A treia zi de luni din ianuarie, numită Blue Monday, e considerată cea mai deprimantă zi din an. Vremea, oboseala, problemele financiare sau sfârșitul vacanţelor de sărbători pot fi câteva dintre motivele pentru care oamenii se simt trişti în această zi. Un psiholog britanic a fost cel care a ajuns la concluzia, nedovedită științific, că e cea mai tristă zi. Realitatea pare să-l contrazică, iar sociologii au și o explicație.

17 Ianuarie 2022, 19:42 Știrile TVR |

Psihologul britanic Cliff Arnall a folosit o formulă matematică în care a luat în calcul vremea, datoriile acumulate în vacanța de iarnă, nerealizarea obiectivelor propuse și nivelul scăzut de motivaţie. Oamenii îi dau sau nu dreptate în ceea ce privește această zi, considerată cea mai deprimantă din an.

Din punct de vedere strict sociologic, Blue Monday nu are temei, consideră sociologii, care spun că nu trebuie să cădem în capcana acestei idei.

Conf. univ. dr. BOGDAN NADOLU,  sociolog la Universitatea de Vest Timişoara: "Nu putem să stabilim statistic o zi ca fiind cea mai tristă pentru întreaga populație."

Cu mai bine de 15 ani în urmă, și o agenție de turism a venit cu ideea zilelor triste din ianuarie în încercarea de a atrage clienții să plece în vacanță la început de an.

Ideea a fost preluată de unii psihologi ca să atragă atenția asupra depresiei, boală cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni. Indiferent de motivul tristeții, și o singura ședință de terapie poate veni în sprijinul celor cu probleme, spun psihologii. În încercarea de a-i ajuta, o asociație din Cluj Napoca oferă ședințe gratuite atât fizic, cât și online.

Campania se desfășoară între 17 și 21 ianuarie. Cei care vor să se înscrie, pot accesa site-ul www.bluemonday.ro.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI