Societatea Române de Cancer a câștigat o bursă de 25.000 de dolari pentru un proiect care sprijină pacientele care suferă de cancer

19 noiembrie 2017, 13:11

Viața Claudiei Sava s-a schimbat radical, în urmă cu 8 ani, atunci când a primit cumplitul diagnostic.

Sunt opt ani de operații și tratamente, multe plătite din banii ei. Anul trecut, a aflat că boala a revenit și are metastaze. A fost un moment de cumpănă, care i-a dat însă puterea să lupte pentru a schimba legi și prejudecăți.

Viața mea se împarte acum între viața de pacient și viața mea socială. Dincolo de faptul că sunt pacient oncologic, am viața mea socială, sunt profesor, am revenit la catedră, încerc să ies în lume cu prietenii, încerc să socializez și să îi ajut pe alții. Încerc să fac lucrurile pe care la făceam anterior. Dar mă lovesc de multe ori de limitele și de neputințele pe care mi le dă boala” – Claudia Sava.

Asa i-a venit ideea implementării unui proiect care să vină în spijinul pacientelor. Un lucru absolut necesar pentru aceste femei este spijinul primit din partea unui psiholog  clinician. În Romania sunt doar 30 de psiho-oncologi.

Studiile ne arată că, odată ce un pacient primește sprijin psihooncologic, pacientul e ajutat să gestioneze mai bine stresul, să se adapteze mai bine la toate etapele pe care le presupune o asemenea boală” – psiholog clinician Institulul Oncologic Cluj, Florina Pop.

Proiectul Claudieie Sava și implicit al Societății pe care o conduce a câștigat un grant de 25 de mii de euro.

Acest proiect își propune să evalueze care sunt nevoile reale ale pacientelor diagnosticate cu cancer mamar metastatic și să dezvolte un pachet complet de informații care să răspundă acestor nevoi și să standardizeze nevoile de suport, urmând să fie integrate în practica clinica, în secțiile de oncologie” – director executiv Societatea Română de Cancer, Adriana Melnic.

Cu ajutorul noilor tratamente, boala metastatică ajunge, în multe cazuri, să poată fi considerată una cronică. În România, în fiecare an sunt diagnosticate aproape 9000 de cazuri de cancer la sân. Dintre acestea, circa 1800 sunt în stadiile cele mai avansate ale bolii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite