Societatea civilă reacționează în urma scrisorii cultelor către Ministerul Educației. ”Nu există temei legal și etic care să introducă cenzura în educație pe criteriile de orientare sexuală, gen și identitate de gen”

Diversitate orientare sexuală
Diversitate orientare sexuală
16 martie 2023, 13:08

Organizațiile membre ale Coaliției Anti-discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți consideră că diversitatea pe toate criteriile legal recunoscute este o caracteristică a societăților democratice și trebuie protejată și promovată ca atare în spațiul educațional.

„Niciun copil nu trebuie să se simtă izolat și nesigur în școlile din România. Asta înseamnă să îti pese de drepturile lor: să-i ferești de orice formă de discriminare, abuz, violență, atât în familie, cât și în școală. Cu toții, indiferent de orientarea lor sexuală, gen, identitate de gen, merită să fie protejați și să primească informații relevante despre identitatea și sănătatea lor și despre drepturile lor”, a declarat Florina Presadă, directoare executivă a Asociației ACCEPT

Ca răspuns,  la scrisoarea înaintatp de marea majoritate a cultelor religioase din România, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română, către Ministerul Educației,  prin care se solicită, printre altele, ca sintagma „orientare sexuală” și definiția “diversității” să fie eliminate din proiectul de lege privind învățământul preuniversitar, cele 53 de organizații neguvernamentale solicită Ministerului Educației ca proiectele de legi ale educației „România Educată” să respecte legislația națională și internațională la care România este parte, inclusiv dreptul Uniunii Europene.

Nu există temei legal și etic care să introducă cenzura în educație pe criteriile de orientare sexuală, gen și identitate de gen. Decizia nr. 907 din decembrie 2020 a Curții Constituționale cu privire la legislația educațională este una fără echivoc și mandatorie stabilind că „statul nu discriminează persoanele cu altă orientare sexuală, recunoaște administrativ schimbarea de sex, distinge între sex și gen și respectă obligațiile impuse de CEDO în materia egalității și nediscriminării cu multitudinea sa de fațete. ”

De asemenea, poziția societății civile face referire și la faptul că dogmatizarea educației prin introducerea religiei ca disciplină la examenul de bacalaureat nu poate fi acceptată, tocmai din cauza acestor atacuri constante iliberale care afectează accesul elevilor și tinerilor la dreptul la liberă exprimare, dreptul la educație fără discriminare, dreptul la sănătate, inclusiv accesul la informații relevante cu privire la relații, sănătate sexuală și reproductivă, egalitate și nediscriminare.

Organizațiile negumernamentale semnatare cer ca noile Legi ale Educației să cultive respectul pentru diversitate și protejarea minorităților etnice și sexuale în fața discriminării, bullying-ului și violenței în școală. De asemenea, cerem asigurarea prin lege că manualele școlare au un caracter antidiscriminare activ, nu doar nediscriminatoriu, așa cum este în prezent stipulat în Metodologia pentru evaluarea științifică a proiectelor de manuale școlare din Ordinul 5913/2008, se arată într-un comunicat al organizațiilor.

13 culte religioase se opun promovării “diversității”. Patriarhia: Învăţământul public trebuie ocrotit de ideologizare. Obligaţia promovării ”diversităţii sexuale” în şcoală – ”abuzivă şi nocivă”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite