Socialistul italian David Sassoli este noul președinte al Parlamentului European!

3 iulie 2019, 09:30

În vârstă de 63 de ani, Sassoli a obţinut o majoritate simplă în a doua rundă de vot desfăşurată în prima sesiune plenară a Parlamentului European.

Fost jurnalist din Florenţa, Sassoli a fost europarlamentar şi în ultimele două legislaturi.

Reamintim că au mai candidat pentru acest post eurodeputata ecologistă germană Ska Keller, deputata spaniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, şi conservatorul ceh Jan Zahradil.

ACTUALIZARE E o mare dezamăgire, am spune, aici, la Strasbourg, în rândul aleșilor europeni, pentru că Manfred Weber, cel care a condus lista Popularilor Europeni, a decis până la urmă, dacă nu a fost să fie cu succes pentru numirea în funcția Comisiei Europene, să nu mai candideze nici măcar pentru funcția de președinte al Parlamentului European, a transmis Lucian Pîrvoiu pentru Telejurnal TVR 2.

Nici măcar Sergei Stanishev, care era liderul Socialiștilor, îndreptățit să candideze la această poziție, nu mai participă, așa că avem o listă de candidați mai puțin cunoscuți, din care doar despre Ska Keller am auzit – deputat ecologistă care militează pentru statul de drept, a mai precizat trimisul special al Știrilor TVR.

ACTUALIZARE Germanul Manfred Weber, şeful grupului parlamentar al PPE (cel mai numeros) şi candidat fără succes la preşedinţia CE, s-a declarat „pregătit să-l susţină” pe candidatul grupului socialist (al doilea ca efective), conform principiului alternanţei după preşedinţia Tajani.

Pe lista celor patru aspiranţi publicată marţi seară nu figurează niciun reprezentant al PPE.

Socialiştii îl propun pe italianul David Sassoli, eurodeputat de 10 ani, după ce în prealabil au criticat acordul „profund dezamăgitor” convenit la Bruxelles.

Sassoli o va avea drept concurentă pe eurodeputata ecologistă germană Ska Keller. „Avem nevoie de o dinamică pentru o schimbare politică în Europa, iar acest lucru nu este posibil cu pachetul” de numiri decis marţi la Bruxelles, a declarat ea, citată de Agerpres.

Ceilalţi doi candidaţi sunt deputata spaniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, şi conservatorul ceh Jan Zahradil.

ACTUALIZARE Preşedintele Consiliului European, Donal Tusk, a anunţat că liderii UE au ajuns marţi seară la un acord privind viitorii şefi ai instituţiilor blocului comunitar. Marți, italianul Antonio Tajani a condus marți sesiunea inaugurală a noului legislativ. Ședința a fost însă marcata de proteste.

Eurodeputații nou înființatului partid Brexit au întors spatele trupei de jazz care a fost invitată să deschidă lucrările primei ședințe.

Explicația britanicilor conduși de Nigel Farage a fost dată chiar de liderul acestei formațiuni populiste.

Nigel Farage, eurodeputat, liderul Partidului Brexit: „Cântau imnul şi noi nu ne-am ridicat aşa cum au făcut ceilalţi, drepţi, cu arma la picior. Am stat jos şi preşedintele Tajani a spus că e politicos să te ridici când se cântă imnul altei ţări. A numit acest loc o naţiune,aşa că ne-am supus cerinţelor sale, ne-am ridicat, dar ne-am uitat în altă parte„.

Acesta nu a fost singurul protest din interiorul Parlamentului. Au fost și eurodeputații liberal democrați din Marea Britanie, îmbrăcați în tricouri galbene, pe care scria „Stop Brexit”.

Au fost și câțiva aleși care au venit cu mici pancarte, prin care contestă decizia de a nu i se permite liderului catalan Carlos Puigdemont să-și ocupe locul din legislativul european, loc dobândit prin alegeri.

De altfel, mai mulți simpatizanți separatiști catalani și-au făcut simțită prezența și afară, unde poliția a intervenit pentru a-i ține departe pe manifestanți de Sala de consiliu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite