Soba cu lemne, folosită în 40% din gospodăriile din România. Surse ineficiente de încălzire, risipă mare, facturi mari

11 decembrie 2019, 19:55

Lemnele de foc sunt tot mai scumpe și greu de procurat. Dar pentru majoritatea locuitorilor de la sate, „aurul verde” a rămas singura sursa pentru încălzit, pentru că nu sunt alternative. Țevile de gaz ajung la mai puțin de 40% din populație.

4 din 10 gospodării se încălzesc azi la sobă. Trei sferturi dintre acestea ar alege o alta sursă de încălzire, mai eficientă, arată un sondaj. Pierderile de căldură sunt mari, nu toate camerele se încălzesc la fel.

Risipa de energie se face chiar și acolo unde se poate regla intensitatea căldurii. O treime dintre români recunosc că nu opresc sau nu dau căldura mai încet când  pleacă de acasă. Aproape același procent o fac destul de rar. O problemă este și aceea că instalațiile se încălzesc greu.

Experții în energie recomandă să evităm risipa de energie de orice fel. O metodă este să nu ținem caloriferele pornite la o treaptă mare când nu suntem acasă sau când aerisim încăperea. Putem reduce factura la curent și daca nu lăsăm electrocasnice în priză, permanent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite