Soarta pilonului II de pensii, în discuție. Guvernul a propus să devină opțional. Pierderi după nerespectarea graficului contibuțiilor

17 aprilie 2018, 13:53

Totul a pornit de la intenția guvernului de a le permite contribuabililor să-și mute banii pentru pensiile private obligatorii în sistemul public. Ministrul Finanțelor dă asigurări că pilonul II nu se va desfiinţa, iar statul ar putea deveni concurentul privaţilor.

Opoziţia spune însă că un astfel de transfer nu e posibil de bunăvoie, ci doar prin decizie politică.

Până acum, pilonul II de pensii le-a adus contribuabililor câștiguri medii de 8% pe an, au explicat administratorii fondurilor de pensii private în fața senatorilor din Comisia economică.

Potrivit administratorilor, românii ar fi avut în conturi cu peste un miliard de euro mai mult dacă în ultimii ani guvernanții ar fi majorat procentul alocat la 6%, așa cum era prevăzut inițial. În schimb, cota a scăzut la 3,75%, odata cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Discuții aprinse între opoziție și putere pe tema pilonului II de pensii au fost și în Camera Deputaților. Detalii, în materialul VIDEO

7 milioane de români contribuie la pilonul II de pensii, care a ajuns la valoarea de 42 de miliarde de lei.

________________

ACTUALIZARE Senatorii și deputații din comisiile de specialitate ale Parlamentului au luat în discuție soarta pilonului II de pensii. Guvernul a anunțat că vrea ca acesta să devina opțional, iar salariații să poată duce toată contribuția la pensiile administrate de stat.

Reprezentanții fondurilor private de pensii nu sunt încântați de ideea opțiunii între pilonul I și pilonul II. Ei au vorbit despre meritele unui fond privat de pensii, pentru că aici, spre deosebire fondul administrat de stat, banii nu doar se acumulează. Se și multiplică! Ei au criticat și faptul că în acest an au scăzut contribuțiile virate către pilonul II de pensii și nici măcar nu s-a respectat calendarul inițial pentru acest transfer de contribuții. Suma ar fi trebuit sa ajungă încă din 2016 la 6%. În acest moment, doar 3,75% s-au virat către pilonul II de pensii.

De cealaltă parte, ministrul de Finanțe subliniază că se lucrează la minister, iar până la sfârșitul lunii iunie se va veni cu un proiect privind această intenție de a oferi cetățenilor opțiunea de a alege între stat și privat, mai exact de a renunța la pilonul II de pensie.

El a lăsat să se înțeleagă că pilonul I de pensii ar putea deveni mai atractiv, pentru că nu este exclusă ideea de a investi banii, așa cum se întâmplă în acest moment cu banii de la pilonul II, a transmis pentru Telejurnal Andreea Dumitrescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite