Soarta luptătorilor de la Azovstal, incertă. Separatiştii pro-ruşi spun că justiţia ar trebui să le decidă soarta. Zelenski: Ucraina are nevoie de eroii săi în viaţă

18 mai 2022, 17:29

Ruşii susţin că sunt aproape o mie de soldaţi ucraineni care s-au predat la oţelăria Azovstal din oraşul port Mariupol de luni până acum. 80 sunt răniţi, 51 grav şi sunt la spital, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse.

Ucrainenii au anunţat că luni s-au predat 264 de soladaţi, în timp ce Reuters menţionează că ieri au plecat din regiunea combinatului încă 7 autobuze. Convoiul a ajuns în localitatea Olenivka, foarte aproape de linia de front, dar în regiunea Doneţk aflată sub controlul forţelor pro-ruse separatiste.

Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui Zelenski: Este vorba despre brigada a 36-a de puşcaşi, brigada a 12-a a Gărzii Naţionale, vameşi, apărători ai forţelor teritoriale din Mariupol, regimentul Azov. Toţi aceşti oameni au schimbat cursul războiului şi au dat Ucrainei posibilitatea de a dovedi pe câmpul de luptă că avem o armată puternică.

Soarta lor este încă neclară. Separatiştii pro-ruşi spun că justiţia ar trebui să le decidă soarta, în timp ce câţiva deputaţi de la Moscova au cerut chiar condamnarea lor la moarte. Cert este că pentru aceşti oameni, datorită cărora ruşii nu au putut să îşi declare o victorie pe frontul de sud, se poartă negocieri la cel mai înalt nivel.

Zelenski: Misiunea de evacuare continuă şi este supravegheată de armata şi serviciile noastre.

Cei mai influenţi mediatori internaţionali sunt implicaţi.

Comandanţii ucraineni încă nu s-au predat, susţine liderul separatiştilor pro-ruşi.

Oficialii ucraineni au confirmat că încă 250 de luptători au depus armele, dar nu au precizat şi câţi oameni ar mai fi în catacombele oţelăriei asediate de ruşi mai bine de două luni şi au dat de înţeles că cel puţin deocamdată nu vor mai face comentarii pe această temă.

Întreaga operaţiune este privită cu interes de întreaga lume, dar în primul rând de ucrainenii care se tem pentru soarta eroilor lor.

În operaţiunea de evacuare sunt implicaţi armata ucraineană, echipe de negocieri precum şi Crucea Roşie şi ONU.

Ucraina are nevoie de eroii săi în viaţă a spus preşedintele zelenski. El a avertizat că soldaţii ucraineni s-ar putea să nu fie eliberaţi imediat și a avertizat că negocierile pentru eliberarea lor vor necesita „delicatețe și timp”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite