Soarta episcopului de Huşi este pecetluită. Corneliu Bârlădeanu va fi caterisit, spun surse din Patriarhia Română

17 august 2017, 11:24

Încă de la primele ore ale dimineţii, toţi episcopii ortodocşi din ţară şi străinătate, 53 la număr, s-au întâlnit pe dealul Patriarhiei. Au în faţă un caz în premieră pentru istoria modernă a Bisericii. Trebuie să ia o decizie în privinţa episcopului de Huşi, acuzat că apare într-o înregistrare, în ipostaze intime cu un seminarist, la vremea respectivă, minor.

Sinodul a dispus formarea unei comisii din câţiva episcopi care va analiza în amănunt acuzaţiile şi va lua decizia finală. Înfiinţarea unui asemenea organism, care să judece un înalt ierarh, este o altă premieră.

Potrivit unor surse din Patriahie, nici până în acest moment, episcopul de Huşi nu recunoaşte că el este personajul principal din filmuleţul apărut pe internet în urmă cu o lună. Din nefericire pentru el, există doar două scenarii: fie recunoaşte că este vinovat chiar şi în al 12-lea ceas, fie va fi caterisit de către Sfântul Sinod.

Ambele variante însă, vor duce la acelaşi deznodământ: Episcopul Huşilor va deveni un simplu monah. Dacă îşi va dori acest statut. Şi nu va renunţa de tot la straiele calugăreşti.

Surse din Patriarhie spun că episcopul Huşilor va fi caterisit, iar locul său va fi ocupat – temporar – de Mitropolitul Moldovei, Înalt Prea Sfinţitul Teofon.

Este prima dată în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe când un episcop este judecat pentru abateri grave de la morală. Scandalul a izbucnit în urma cu aproximativ o lună, când în spaţiul public a apărut înregistrarea pornografică. Patriarhia a analizat imaginile încă de atunci şi a anunţat că protagonistul este chiar episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, cu toate că el susţine că este nevinovat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite