Soțiile soldaților blocați la Azovstal: Cel mai important e să le fie salvate viețile, nu să primească postum medalii

Azovstal
Azovstal
16 mai 2022, 17:14

Soțiile a cinci soldați din oțelăria Azovstal – Hanna Naumenko, Kateryna Prokopenko, Yuliia Fedosiuk, Olha Andrianova, and Daria Tsykunova – au cerut, într-o conferință de presă pe Zoom, ajutor pentru extragerea soților din uzina înconjurată, scrie The Kyiv Independent.

„Cel mai important este să le fie salvate viețile eroilor din Ucraina, nu să le fie acordate postum medalii. Tot auzim ce tragedie „s-a întâmplat” la Azovstal. Dar nu s-a terminat. Credem că este posibil ca apărătorii să fie scoși de acolo”, a declarat Fedosiuk.

„Nu reușesc să mai iasă la suprafață, abia mai găsesc apă și mâncare. Au o stare proastă. Se pregătesc pentru ultima bătălie”, au spun soțiile soldaților, în conferința de presă de duminică.

Andrianova, al cărei soț este rănit, a spus că bărbatul nu a mai văzut lumina zilei din 28 aprilie. Din cauză că sunt foarte puține medicamente rămase, antibioticele sunt folosite pentru tratarea rănilor severe, iar amputarea membrelor se face fără anestezice.

CITIȚI ȘI: LIVE Război în Ucraina, ziua 82. Ucraina se pregăteşte luni pentru o nouă ofensivă a Rusiei în regiunea Donbas. Germania va stopa importul de petrol rusesc până la sfârșitul anului

În 11 mai, unul dintre comandanții regimentului Azov, Maxim Zhorin, a declarat că soldații ruși au distrs al doilea spital de la oțelărie. „Mariupol este Alep. Astfel de atrocități n-au mai avut loc în Europa din 1945”, a declarat el.

Trupele rusești le-au cerut militarilor rămași în oțelărie să se predea, însă atât militarii, cât și soțiile lor, spun că predarea „nu este o opțiune”.

„Nu merită să fie torturați și omorâți în captivitate”, a declarat Prokopenko.

„Soții noștri sunt patrioți, oameni obițnuiți, nu sunt neonaziști”, a spus și Fedosuik.

„Este vital să fie pregătită extragerea soldaților, și a celor vii și a celor decedați. Este foarte important pentru ucraineni ca fiecare fiu al Ucrainei să fie înmormântat așa cum se cuvine”, a declarat Prokopenko.

CITIȚI ȘI: UPDATE | Vladimir Putin a apărut la summitul OTSC. Presa italiană relatase anterior că ar fi fost operat de cancer duminică noaptea

 

Soldații ucraineni blocați în Azovstal au făcut apel în mod repetat către liderii ucraineni și din toată lumea să îi ajute să se salveze. Circa 1.000 de soldați sunt în continuare blocați în oțelărie, iar 600 sunt grav răniți, iar proviziile de mâncare și medicamente sunt aproape inexistente, notează The Kyiv Independent. De altfel, un soldat blocat în Azovstal a declarat că a văzut „soldați răniți, fără membre, stând în condiții mizere, cu muște pe răni și văietându-se de durere”.

Turcia a propus organizarea unei evacuări navale prin Marea Neagră până în portul ocupat Berdiansk, unde ar putea să fie debarcați. În acest scenariu, Turcia ar garanta că soldații salvați ar urma să nu mai intre în luptă, rămânând pe teritoriul acestei țări până la încheierea războiului.

Potrivit liderului tătarilor din Crimeea, care a disuctat despre evacuare cu un reprezentant al autorităților turce, Rusia a refuzat să permită evacuarea, dorind ca soldații ucraineni să se predea. În 14 mai, un purtător de cuvânt al președintelui turc a precizat că propunerea este încă pe masă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite