SMURD, mărul discordiei dintre Rafila și șeful DSU. Raed Arafat: Dacă se va ajunge să dezintegreze sistemul de urgență cum este făcut, este un impact extrem de grav, vom vedea persoane care își vor pierde viața

Dacă nu e stricat, sistemul e funcţional, aşa că de ce să îl schimbăm? Asta se întreabă Raed Arafat, în ceea ce priveşte preluarea de către Ministerul Sănătăţii a serviciilor de ambulanţă, unităţilor de primiri urgenţe şi SMURD. Şeful DSU susţine că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, medicii ar ajunge greu la pacienţii care au nevoie de ajutor, iar numărul deceselor ar spori. La începutul săptămânii, ministrul Sănătăţii spunea că legăm prea mult instituţiile de persoane. Sindicatul ambulanțierilor a anunţat public că îl susţine pe Rafila în acest conflict şi ameninţă cu proteste.

16 Iulie 2022, 16:18 (actualizat 16 Iulie 2022, 17:27) Știrile TVR |

Sindicaliştii din Ambulanţă susţin că, din 2014, de când Raed Arafat a plecat de la Ministerul Sănătăţii la MAI, a sprijinit mai mult SMURD-ul decât serviciile de ambulanţă.

Acest lucru este arătat şi într-un memoriu trimis către mai multe instituţii, care a declanşat şi anunţul lui Alexandru Rafila privind trecerea unităţilor de primiri urgenţe, a ambulanţelor şi SMURD-ului în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Gheorghe Chiș: "Suntem din 2014 cu două conduceri. Şi doctorul Arafat pe o parte, de control şi coordonare operaţională, dar coordonează tot, avizează tot, fără avizul dânsului nu se putea face nici măcar o angajare sau un transfer. (...) Pentru noi, pentru Serviciile de Ambulanţă, a fost o perioadă în care noi am rămas subdezvoltaţi şi limitaţi în tot ceea ce înseamnă competenţe."

Raed Arafat spune că impactul unei astfel de schimbări de comandă ar fi resimţit în primul rând de către români.

Raed Arafat, şeful DSU: "Impactul, dacă se va ajunge într-adevăr să dezintegreze, să destrame sistemul de urgență cum este făcut acum, este unul extrem de grav, deci fără discuție vom vedea persoane care își vor pierde viața. (...) Ne vom întoarce înapoi și la situația în care vom avea mai mulți morți și veți avea mai mult de lucru raportând situațiile de întârziere, de pacienți care puteau să fie salvați. (...) Că eu nu am uitat încă că înainte de 2007, cel puțin, asta era la ordinea zilei. (...) E un sistemul funcțional. Întrebarea pe care o am și care nu am pentru ea răspuns la acest moment: dacă ceva nu e stricat, dacă ceva s-a dovedit funcțional, dacă ceva a funcționat bine în timpul pandemiei, care e motivul că vrem să-l reparăm?".

Alexandru Rafila a reiterat faptul că legislaţia este interpretată diferit de către DSU şi Ministerul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii - declarație din 11.07.2022: "Ministerul Sănătății nu vrea să preia absolut nimic. (...) Legăm prea mult instituțiile de persoane. Instituțiile trebuie depersonalizate, nu mai putem să legăm un anumit tip de activitate doar de persoana cuiva."

Din 2007, serviciul SMURD înfiinţat la Târgu Mureş a fost extins la nivel național.

Începând cu 2014, serviciile de ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe şi SMURD-ul sunt coordonate operaţional de către DSU, aflat la rândul său în subordinea Ministerului de Interne.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI