SMS-urile au împlinit un sfert de secol. Românii au descoperit mesajele pe telefon în 1997

4 decembrie 2017, 15:30

Destinatarul primului sms din lume a fost Richard Jarvis, directorul uneia dintre cele mai mari companii de telefonie europene. A fost o surpriză – era un mesaj în care scria simplu „Crăciun Fericit”. Se întâmpla în 1992 iar expeditorul era un inginer electronist al companiei – Neil Papworth.

Noi românii am descoperit SMS-ul odată cu telefonia mobilă – prima rețea GSM a apărut în România acum exact 20 de ani, în 1997 – imediat a prins, mai ales printre tineri, iar mai târziu a ajuns în muzică.

Aparent este paradoxal că alegem un mod de comunicare prin care nu putem să ne exprimăm complet.

Sigur, în zilele noastre lumea scrie mai rar sms-uri – pentru că sunt sute, mii de aplicații de mesagerie pentru smartfone-uri și tablete care folosesc internetul. Pentru că sms-urile costau, mesajele scrise prin aplicații sunt gratuite – și oferă și tot felul de avantaje, posibilitatea de a trimite imagini sau clipuri, muzică, elemente grafice.

Dar cu siguranță scrisul are parfumul lui, există un jargon întreg de prescurtări – și un neavizat aproape că nu ar putea citi un mesaj codat astfel. În engleză, de exemplu, cei mai rapizi utilizatori nu mai scriu vocalele – și doar o parte din consoane.

Britanicii sunt cei mai avizi comunicatori în acest fel – în fiecare zi în Marea Britanie se trimit 96 de miliarde de mesaje scrise – prin sms sau aplicații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă