De-abia de 25 de ani ne scriem mesaje pe telefon. Inițial era considerată o curiozitate - ce sens avea să scrii, și nu era simplu, când avantajul telefoniei mobile era tocmai că poți vorbi oriunde? Ei bine, sms-urile au dovedit că oamenii încă au apetit să scrie - și au generat chiar limbaje aparte.
Destinatarul primului sms din lume a fost Richard Jarvis, directorul uneia dintre cele mai mari companii de telefonie europene. A fost o surpriză - era un mesaj în care scria simplu "Crăciun Fericit". Se întâmpla în 1992 iar expeditorul era un inginer electronist al companiei - Neil Papworth.
Noi românii am descoperit SMS-ul odată cu telefonia mobilă - prima rețea GSM a apărut în România acum exact 20 de ani, în 1997 - imediat a prins, mai ales printre tineri, iar mai târziu a ajuns în muzică.
Aparent este paradoxal că alegem un mod de comunicare prin care nu putem să ne exprimăm complet.
Sigur, în zilele noastre lumea scrie mai rar sms-uri - pentru că sunt sute, mii de aplicații de mesagerie pentru smartfone-uri și tablete care folosesc internetul. Pentru că sms-urile costau, mesajele scrise prin aplicații sunt gratuite - și oferă și tot felul de avantaje, posibilitatea de a trimite imagini sau clipuri, muzică, elemente grafice.
Dar cu siguranță scrisul are parfumul lui, există un jargon întreg de prescurtări - și un neavizat aproape că nu ar putea citi un mesaj codat astfel. În engleză, de exemplu, cei mai rapizi utilizatori nu mai scriu vocalele - și doar o parte din consoane.
Britanicii sunt cei mai avizi comunicatori în acest fel - în fiecare zi în Marea Britanie se trimit 96 de miliarde de mesaje scrise - prin sms sau aplicații.