Slovenii îşi aleg un nou parlament. Scrutinul va stabili şi dacă premierul naţionalist de dreapta Janez Jansa rămâne la putere

Alegeri in Slovenia
Alegeri in Slovenia
24 aprilie 2022, 09:53

Rivalul lui Jansa la alegerile de duminică este candidatul opoziţiei liberale Mişcarea Libertăţii, antreprenorul Robert Golob (55 de ani), sondajele de opinie indicând o cursă foarte strânsă.

Totuşi, se prefigurează că niciunul dintre ei nu va reuşi să obţină o majoritate absolută în legislativul unicameral cu 90 de locuri.

Jansa (63 de ani, Partidul Democrat Sloven) dispune de puţini potenţiali aliaţi printre partidele mai mici pentru a forma un guvern de coaliţie, în timp ce Golob este considerat a avea mari şanse să-şi asigure sprijinul altor partide de centru-stânga pentru o posibilă coaliţie.

Janez Jansa, aflat deja la al treilea mandat, din 2020, şi care a mai fost şeful guvernului de la Ljubljana din 2004 până în 2008 şi în 2012-2013, este acuzat de critici că a restrâns libertatea media şi nu respectă statul de drept. Este un aliat apropiat al premierului ungar Viktor Orban, căruia criticii spun că îi copiază stilul autoritar.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite