Slovenia va propune la Consiliul European ca și Bosnia și Herțegovina să primească statutul de țară candidată

Robert Golob premierul Sloveniei
Robert Golob premierul Sloveniei
17 iunie 2022, 19:43

După o vizită de două zile la Bruxelles în care a discutat cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, noul premier sloven a spus că ţara sa va propune ca Bosniei să i se acorde statutul de ţară candidată şi a salutat recomandarea în acest sens a executivului UE privind Ucraina.

VEZI și Comisia Europeană a propus acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

În ceea ce priveşte propunerea ca Bosniei şi Herţegovinei să i se acorde statutul de ţară candidată alături de Ucraina şi Republica Moldova, realitatea este că un singur stat membru poate împiedica acest lucru, dar sper că raţiunea va prevala„, a spus Golob.

El a spus că este la curent cu scrisoarea trimisă lui Charles Michel de preşedintele sloven Borut Pahor pentru susţinerea candidaturii Bosniei şi Herţegovinei.

Pahor a cerut ca Bosniei să-i fie acordat statutul de ţară candidată fără condiţii speciale, afirmând că un astfel de pas ar întări forţele pro-europene din Bosnia şi Herţegovina şi ar accelera alinierea ţării cu standardele europene.

El a avertizat în privinţa pericolului ca Bosnia şi Herţegovina să rămână în afara preocupărilor UE după deciziile pozitive privind Ucraina şi Republica Moldova.

De asemenea, Golob a subliniat importanţa unui proces de integrare mai rapid pentru toate ţările din Balcanii de Vest.

„Credem că Balcanii de Vest merită tratament special ca Ucraina, Moldova şi Georgia, în special acele ţări care au fost în război şi care nu sunt de vină că nu au putut să îndeplinească cerinţele tehnice”, a spus premierul sloven la Bruxelles.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite