Slovenia reduce cota TVA la energie până în mai, anul viitor. Iluminatul pentru sute de clădiri și monumente din Berlin, oprit pentru a economisi energia

Măsuri diferite în ţările europene privind combaterea efectelor crizei energetice. Slovenia reduce TVA la energie, iar Germania economisește energie. La Berlin a fost oprit iluminatul exterior în timpul nopţii pentru 200 de clădiri şi monumente.

31 Iulie 2022, 21:20 Știrile TVR |

Guvernul sloven se pregătește să reducă temporar cota TVA la energie de la 22% la 9,5%. Măsura vizează atenuarea impactului majorării prețurilor în perioada rece, când explodează cererea de energie. Măsura se va aplica tuturor consumatorilor.

Ministrul sloven al Finanțelor a dat detalii.

"Nu facem diferenţe între consumatori. Îi tratăm la fel. Recomandăm scăderea TVA la 9,5% la energie electrică, gaz natural şi lemne pentru încălzire, în perioada 1 septembrie 2022 - 31 mai 2023", a declarat ministrul Finanţelor din Slovenia, Klemen Bostjancic.

În Germania, autoritățile au anunțat creșterea facturilor la gaze din toamnă și măsuri privind economisirea energiei.

În mai multe orașe, între care Berlin, a fost oprit iluminatul unor clădiri emblematice și instituții publice în timpul nopții. Este nevoie însă de intervenția electricienilor pe parcursul mai multor săptămâni pentru a opri peste 1.400 de proiectoare alocate acestor clădiri care au un sistem automat de activare.

Markus Kamrad, reprezentant al administraţiei din Berlin: "Economisirea energiei a devenit foarte importantă în Europa, în Germania, din cauza războiului din Ucraina şi a ameninţării Rusiei că taie energia. Instituţiile publice trebuie să dea un exemplu".

Președintele Germaniei a anunțat că reședința oficială de la Berlin nu va mai fi iluminată noaptea.

Cancelarul Scholz a cerut mobilizarea națională pentru a face economii în privința curentului electric, în urma creșterii tarifelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI