Slovenia reduce cota TVA la energie până în mai, anul viitor. Iluminatul pentru sute de clădiri și monumente din Berlin, oprit pentru a economisi energia

31 iulie 2022, 21:20

Guvernul sloven se pregătește să reducă temporar cota TVA la energie de la 22% la 9,5%. Măsura vizează atenuarea impactului majorării prețurilor în perioada rece, când explodează cererea de energie. Măsura se va aplica tuturor consumatorilor.

Ministrul sloven al Finanțelor a dat detalii.

Nu facem diferenţe între consumatori. Îi tratăm la fel. Recomandăm scăderea TVA la 9,5% la energie electrică, gaz natural şi lemne pentru încălzire, în perioada 1 septembrie 2022 – 31 mai 2023„, a declarat ministrul Finanţelor din Slovenia, Klemen Bostjancic.

În Germania, autoritățile au anunțat creșterea facturilor la gaze din toamnă și măsuri privind economisirea energiei.

În mai multe orașe, între care Berlin, a fost oprit iluminatul unor clădiri emblematice și instituții publice în timpul nopții. Este nevoie însă de intervenția electricienilor pe parcursul mai multor săptămâni pentru a opri peste 1.400 de proiectoare alocate acestor clădiri care au un sistem automat de activare.

Markus Kamrad, reprezentant al administraţiei din Berlin: Economisirea energiei a devenit foarte importantă în Europa, în Germania, din cauza războiului din Ucraina şi a ameninţării Rusiei că taie energia. Instituţiile publice trebuie să dea un exemplu„.

Președintele Germaniei a anunțat că reședința oficială de la Berlin nu va mai fi iluminată noaptea.

Cancelarul Scholz a cerut mobilizarea națională pentru a face economii în privința curentului electric, în urma creșterii tarifelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite