Slovenia a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex

LGBTQIA+
LGBTQIA+
8 iulie 2022, 20:27

Cele două decizii, care stipulează că precedentele legi slovene sunt incompatibile cu legislaţia adoptată împotriva discriminării, au fost pronunţate încă din data de 16 iunie, precizează un comunicat al Curţii Constituţionale din Slovenia.

Parlamentul de la Ljubljana a acordat Curţii Constituţionale un termen de şase luni pentru actualizarea legislaţiei. Chiar şi înainte de această actualizare, deciziile anunţate vineri vor intra în vigoare imediat, ceea ce înseamnă că partenerii de viaţă de acelaşi sex vor avea voie din punct de vedere legal să se căsătorească în Slovenia şi să adopte copii încă de vineri, în aceleaşi condiţii ca şi cuplurile heterosexuale.

Deciziile au fost adoptate în urma analizării plângerilor depuse de două cupluri de acelaşi sex: unul al cărui certificat de căsătorie nu fusese recunoscut oficial, iar altul căruia autorităţile slovene i-au refuzat un loc pe o listă a candidaţilor la adopţie.

Până vineri, cuplurile de acelaşi sex din Slovenia aveau voie să încheie doar parteneriate civile şi nu beneficiau de dreptul la adopţie.

Asociaţia Legebitra, care militează pentru drepturile comunităţii LGBT, consideră că deciziile anunţate vineri reprezintă un moment istoric într-o luptă ce durează de 25 de ani.

Într-un mesaj pe Facebook, membrii asociaţiei le-au mulţumit tuturor celor care au contribuit la aceste decizii pentru timpul, energia, expertiza şi persistenţa lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă