Slovacia cedează şantajului Rusiei şi va plăti livrările de gaze în ruble

5 aprilie 2022, 08:04

Richard Sulik, ministrul Economiei din Slovacia: Aproximativ 80% din gazul cumpărat de noi e din Rusia. Deci nu voi face nimic care să pună aceste importuri în pericol. De aceea, vom plăti în ruble. Livrările de gaze nu trebuie să se oprească. Pentru unii e o poziţie foarte pragmatică, dar dacă această e condiţia, să plătim în ruble, vom plăti în ruble.

Premierul slovac Eduard Heger anunțase luni că țara sa va acţiona la fel ca Uniunea Europeană împotriva solicitărilor Rusiei privind plata gazului în ruble.

Slovacia este într-o mare măsură dependentă de livrările de gaz rusesc, iar Moscova a cerut că plăţile să se facă în ruble. Cu toate acestea, Comisia Europeană a anunţat vineri că nicio companie europeană al cărei contract de livrare stipulează plata în euro sau dolari nu trebuie să respecte noua solicitare.

„Într-o astfel de situaţie, unitatea este esenţială. Insistăm pe respectarea condiţiilor din contract şi pe plata în euro”, a scris Heger pe Facebook duminică seară.

Compania slovacă de gaz SPP a făcut ultima plată pentru gaz în euro. Ministrul slovac al Economiei, Richard Sulik a spus că următoarea plată este scandentă la 20 mai, ceea ce lasă timp pentru găsirea unei soluţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite