Slovacia va cumpăra de la Lockheed Martin 14 avioane F-16 de ultimă generație

13 decembrie 2018, 22:15

O țară mică din Europa de Est, Slovacia va primi F-16 Viper, Block 70, cea mai performantă versiune a acestui avion. Bratislava își va înlocui în acest fel MIG-urile 29. Primele 4 avioane americane vor ajunge în Slovacia în 2022.

Contractul cu Lockheed Martin este de 1,6 miliarde de euro, în care intră avioanele, pregătirea piloților, a mecanicilor, armamentul și muniția.

În timp ce o țară cu o populație de patru ori mai mică a cumpărat avioane F-16 noi, România a luat 12 aparate în uz dintr-o generație mai veche. Pentru avioanele modernizate în Portugalia, pentru pregătirea a 9 piloți și 75 de tehnicieni și armament, România a plătit peste 600 de milioane de euro.

Corneliu Dobrițoiu a fost cel care a început negocierea, iar în 2013, înțelegerea a fost perfectată de cabinetul Ponta. A fost vorba de un acord guvern la guvern, fără offset, aprobat în CSAT și în Parlament. Dobrițoiu susține că România a luat avioane folosite tocmai pentru a putea trece mai ușor la aparate dintr-o generație superioară.

Corneliu Dobrițoiu: „Gândirea a fost să achiziţionăm pe o perioadă tranzitorie aparate în uz F-16, care să permită trecerea către aparatele F-35 în 15-20 de ani.”

Șeful armatei din acea perioadă are însă altă variantă. Generalul Ștefan Dănilă spune că specialiștii au recomandat cumpărarea aparatelor F-16 noi, însă nu au fost bani și a fost găsită o soluție de avarie. Mai mult, România nu-și permite operarea unui avion ca F-35.

Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Apărării: „Nu puteam să vorbim despre o nevoie de F-35. F-16 nou, cu toată avionica de la nivelul actual, permite acelaşi lucru pe care-l face şi F-35 din punct de vedere al apărării aeriene.”

În prezent, România are doar 12 aparate F-16, dintr-un necesar de 48, iar în următorii ani va mai cumpăra încă 5, tot din Portugalia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite