Slovacia va cumpăra de la Lockheed Martin 14 avioane F-16 de ultimă generație

Ministrul slovac al Apărării a semnat la Bratislava contractul cu producătorul Lockheed Martin pentru 14 avioane F-16 noi. La ceremonia din capitala slovacă a participat și adjunctul Secretarului de Stat american, John Sullivan. Deși valoarea contractului este de peste un miliard și jumătate de euro, nu există informații că ar exista un acord offset, de compensare.

13 Decembrie 2018, 22:15 |
Țară mult mai mică, avioane F16 noi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O țară mică din Europa de Est, Slovacia va primi F-16 Viper, Block 70, cea mai performantă versiune a acestui avion. Bratislava își va înlocui în acest fel MIG-urile 29. Primele 4 avioane americane vor ajunge în Slovacia în 2022.

Contractul cu Lockheed Martin este de 1,6 miliarde de euro, în care intră avioanele, pregătirea piloților, a mecanicilor, armamentul și muniția.

În timp ce o țară cu o populație de patru ori mai mică a cumpărat avioane F-16 noi, România a luat 12 aparate în uz dintr-o generație mai veche. Pentru avioanele modernizate în Portugalia, pentru pregătirea a 9 piloți și 75 de tehnicieni și armament, România a plătit peste 600 de milioane de euro.

Corneliu Dobrițoiu a fost cel care a început negocierea, iar în 2013, înțelegerea a fost perfectată de cabinetul Ponta. A fost vorba de un acord guvern la guvern, fără offset, aprobat în CSAT și în Parlament. Dobrițoiu susține că România a luat avioane folosite tocmai pentru a putea trece mai ușor la aparate dintr-o generație superioară.

Corneliu Dobrițoiu: "Gândirea a fost să achiziţionăm pe o perioadă tranzitorie aparate în uz F-16, care să permită trecerea către aparatele F-35 în 15-20 de ani."

Șeful armatei din acea perioadă are însă altă variantă. Generalul Ștefan Dănilă spune că specialiștii au recomandat cumpărarea aparatelor F-16 noi, însă nu au fost bani și a fost găsită o soluție de avarie. Mai mult, România nu-și permite operarea unui avion ca F-35.

Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Apărării: "Nu puteam să vorbim despre o nevoie de F-35. F-16 nou, cu toată avionica de la nivelul actual, permite acelaşi lucru pe care-l face şi F-35 din punct de vedere al apărării aeriene."

În prezent, România are doar 12 aparate F-16, dintr-un necesar de 48, iar în următorii ani va mai cumpăra încă 5, tot din Portugalia.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI