Slovacia este următoarea dacă Rusia învinge Ucraina, avertizează premierul Eduard Heger

Prim-ministrul Slovaciei Eduard Heger
Prim-ministrul Slovaciei Eduard Heger
25 mai 2022, 14:11

Dacă Ucraina eșuează, urmează Slovacia”, le-a spus prim-ministrul Eduard Heger altor lideri din UE și de afaceri. „Ea (Ucraina) trebuie să câștige”, a spus el.

Heger a continuat criticând membrii Uniunii Europene pentru că se bazează prea mult pe energia rusă. El i-a îndemnat pe lideri să „nu mai compromită” principiile lor atunci când au de-a face cu Rusia.

„Practic, ne-am trădat valorile pentru gaz și petrol ieftin pentru prea mult timp”, a spus el. „Compromisul cu Putin a provocat un război în Ucraina. Un război agresiv, oamenii mor.” Ucrainenii „își vărsă propriul sânge pentru valorile noastre, așa că noi să nu fim nevoiți să o facem”, a spus Heger.

Rererindu-se la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, Heger a cerut blocului să colaboreze cu Ucraina și Balcanii de Vest pentru a veni cu „reguli standardizate pentru a putea adera la UE”.

În ultimii ani, Ucraina și-a apofundat legăturile economice și politice cu UE, iar Kievul și-a exprimat dorința de a adera la blocul comunitar. Națiunile din Balcanii de Vest au căutat și ele să aderare la UE în ultimii ani.

Aderarea la bloc durează de obicei câțiva ani, deoarece națiunile trebuie să îndeplinească criterii stricte de aderare înainte de a se angaja în negocieri.

Unii lideri actuali ai UE au respins ideea că aderarea Ucrainei ar putea fi accelerată din cauza invaziei. „Nu există o accelerare a aderării, așa ceva nu există”, a declarat prim-ministrul olandez Mark Rutte în martie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite