Situație tensionată în SUA. Democrații și republicanii stau cu sufletul la gură în așteptarea unui ultim câștigător care să asigure controlul Senatului

12 noiembrie 2022, 17:58

Democratul Mark Kelly este dat câștigător al scrutinului din Arizona de principalele televiziuni americane după numărarea majorității voturilor exprimate. Astronaut de profesie, Kelly a intrat treptat în politică după ce soția să, Gabby Giffords, fosta membră a Camerei reprezentanților a supraviețuit unei tentative de asasinat în 2011. În urmă cu 2 ani a fost ales în cadrul unui scrutin special să ocupe locul rămas vacant în senat după moartea republicanului John McCain. Acum a câștigat primul sau mandat întreg pe 6 ani prin pozițiile sale nepartizane.

”Am lucrat cu republicanii să aducem înapoi în America slujbe din industria manufacturieră. Şi când democraţii greşesc, cum a fost în cazul graniţelor, le-o spun în faţă pentru că întotdeauna eu voi fi de partea Arizonei”, a declarat Mark Kelly, senator democrat de Arizona.

Victoria lui Kelly păstrează vii șansele partidului sau de a menține controlul Senatului. Acum democrații și republicanii au fiecare 49 de locuri din totalul de 100, când mai sunt doar două state care încă nu au desemnat un câștigător. În scrutinul din Nevada încă se numără voturi, iar scorul este prea strâns pentru a da un învingător, iar în Georgia va fi organizat un nou tur pe 6 decembrie pentru că niciun candidat nu a obținut cel puțîn 50% din voturi.

Democrații merg pe mâna unui pastor baptist, în timp ce republicanii au băgat la înaintare un fost jucător de fotbal american.

„Se pare că intrăm în prelungiri, că am intrat deja. Asta înseamnă că mai avem de jucat. Pentru asta am fost făcut”, a anunțat Herschel Walker, candidat republican pentru Senat.

”Am nevoie să fiţi alături de mine încă patru săptămâni.
– Puteţi să faceţi asta?
– Da
– Pentru că mai avem de încheiat unele treburi”, a spus Raphael Warnock, candidat democrat pentru Senat.

Democrații au nevoie de cel puțin o victorie, în Nevada sau Georgia, pentru ca Senatul să fie împărțit egal 50 la 50 cu republicanii, caz în care orice impas va fi rezolvat prin votul vice-președintelui democrat al SUA, Kamala Harris.

De păstrarea controlului Senatului depind următorii doi ani ai administrației Biden care în față unui Congres republican ar fi mai mult că sigur condamnată să nu poată adopta niciun proiect legislativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite