Situație dramatică la Colterm. Timișoara ar putea rămâne fără apă caldă și căldură din cauza problemelor de la compania de termoficare

15 decembrie 2020, 12:34

De ani buni încasările nu mai acoperă costurile, iar furnizorul Colterm este o adevărată pagubă, cu datorii istorice, amenințată de creditori. Gaură neagră îi spune primarul Dominic Fritz, care a plătit de la bugetul local milioane de lei în ultimele săptămâni. Edilul a cerut de curând și ajutorul financiar al Guvernului, însă răspunsul executivului întârzie.

Colterm are 50 de mii de abonați, aproape toate instituțiile din oraș, inclusiv spitalele, care sunt în pericol în fiecare zi să rămână fără apă caldă și căldură. Creditorii ar putea oricând să execute compania care are datorii uriașe. Dacă relația cu furnizorii de cărbune funcționează, pentru furnizorul de gaz plățile trebuie effectuate în avans iar contractile se încheie pentru perioade determinate foarte scurte.

Directorul Colterm dă asigurări că timişorenii nu vor rămâne fără căldură în perioada următoare, însă îngrijorarea actualei administrații se referă și la cheltuielile de la bugetul local. Este vorba despre 86 de milioane de lei anul acesta, 10 la sută din buget, bani care ar fi putut acoperi investiții precum dotarea spitalelor și construirea unei Săli polivalente, spune primarul.

Deocmadata, Guvernul nu și-a manifestat intenția de a alocă bani Timișoarei din fondul de rezervă pentru a acoperi o parte din datoriile Colterm.

Reprezentanții municipalității pregătesc un plan de restructurare a societății anul viitor și desfășoară un proiect de reabilitare a rețelelor, care să micșoreze pierderile tehnologice, adică irosirea căldurii prin țevile vechi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite