Situația complicată de la Marea Neagră crește prețul grâului. Specialiștii nu exclud scumpiri și la raft, în lunile următoare

Situația tot mai tensionată de la Marea Neagră, în care porturile civile și navele comerciale au devenit ținte de război ale rușilor a dus la scumpirea materiilor prime în regiune și chiar în România. La noi în țară, prețul grâului a crescut cu aproape 8%, în mai puțin de o lună. Și la marile burse internaționale, cotațiile sunt în creștere. În aceste condiții, specialiștii nu exclud noi scumpiri la raft, în lunile următoare.

06 August 2023, 18:49 (actualizat 06 August 2023, 21:09) Știrile TVR |

Daniel Radu este fermier și lucrează 1.300 de hectare în județul Ilfov. De curând, a strâns recolta de grâu și a obținut o producție de aproape 6,7 tone la hectar, mai mare decât anul trecut. Acum, așteaptă prețuri mai bune pentru a vinde marfa.

Daniel Radu, fermier, prim-vicepreşedinte, Asociaţia Forţa Fermierilor: "Prețurile nu sunt deloc bune. Sunt cu 50% mai mici decât cele de anul trecut. Ținând cont de faptul că  am înființat culturile cu aceleași costuri (...) pentru fermieri va fi un an foarte dificil."

Prețul grâului a început să crească, mai ales după jumătatea lunii iulie. Asta, după ce Federația Rusă a anunțat că se retrage din acordul privind transportul pe mare al cerealelor din Ucraina.

Spre deosebire de alți ani, în care prețurile materiilor prime erau în scădere în perioada recoltatului, anul acesta, însă, au crescut. De exemplu, în sudul țării, grâul de panificație s-a scumpit cu aproape 8% de la începutul lunii iulie, arată statisticile oficiale.

Specialiștii avertizează că materiile prime se vor scumpi și mai mult după ce porturile și navele comerciale de la Marea Neagră au devenit ținte de război. De exemplu, cotațiile pentru grânele cu livrare în decembrie sunt deja mai mari cu 10 euro pe tonă decât cele pentru marfa ce vă fi livrată în septembrie.

Cezar Gheorghe, specialist în comerţul cu cereale: "Prețul rămâne ridicat din cauza războiului. Cele două țări dacă se lovesc repetat, ba Ucraina, ba Rusia, nu vor face decât să stranguleze efectiv drumul grâului din bazinul Mării Negre. (...) Dacă cumulăm Rusia, cu potențialul de export de anul acesta, Ucraina (...) ajungem la (...) 38-40% din comerțul global cu grâu. (...) Deci extrem de mult."

Pentru a-și proteja rutele comerciale, ucrainenii mizează tot mai mult pe exporturile cerealelor cu tirurile prin România, spre Portul Constanța. În plus, 30 de nave din porturile ucrainene de la Dunăre au primit acceptul de a intra în țară, cu destinația Constanța.

În aceste condiții, cu materii prime mai scumpe și unele facilitați fiscale eliminate, procesatorii nu exclud noi creșteri de prețuri.

Ionel Arion, preşedinte, Federaţia Naţională PRO AGRO: "Cei care vor dori să rămână în piaţă vor face ajustările necesare, fie vor renunţa la a achiziționa pe stoc materie primă (...) vor reduce personalul. Avem în vedere combustibilul a început să crească (...) va avea un impact asupra logisticii. (...) şi cu siguranţă va avea un impact foarte mare pe ce înseamnă calitatea produselor."

Reprezentanții procesatorilor mai avertizează că prețurile la raft vor crește oricum și după ce va expira perioada de trei luni în care sunt plafonate adaosurile comerciale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI