Situații paradoxale în stabilirea măsurilor. Restricții mai puține în zone cu incidență mai mare

9 aprilie 2021, 13:27

La Timişoara rata de infectare cu SARS Cov 2 continuă să scadă, ieri fiind sub 6. În paralel, unele comune periubane au rate mai mari, însă mai puţine restricţii. În Dumbrăviţa de exemplu, o localitate lipită practic de Timişoara, rata a fost de 6,33, în creştere. Unităţile comerciale se închid însă abia la ora 21, spre deosebire de Timişoara, unde magazinele sunt deschise doar până la ora 18.

Rate, restricții, calcule, limite și orare, sunt cuvintele de ordine zilele acestea. Oamenii nu mai țin pasul cu informațiile, dar încearcă să își rezolve problemele în interval stabilt de autorități. De pildă, timișorenii care nu reușesc să-și facă cumpărăturile până la ora 18, merg la Dumbrăvița, localitate lipită practic de oraş, unde găsesc magazine deschise până la ora 21.

O stație de autobuz sau câțiva pasi în plus iar intervalul orar pentru cumpărături este mult mai generos. La Dumbrăvița, deși rata de infectare este în creștere măsurile sunt mai puțin restrictive. Calculele se fac la interval de 14 zile, când de la nivel județean se decide scenariul de încadrare a localității.

Programul magazinelor, teraselor și a altor operatori economici nu se modifică din oficiu dacă rata de incidență scade sub un anumit procent, ci doar după trecerea a 14 zile, dacă la reevaluarea situației se constată o modificare.

Comitetul județean pentru situații de urgență se va reuni duminică, în 11 aprilie pentru a reevaluă incidența în mai multe localități din Timiș, dar și în Municipiul Timișoara și pentru a stabili în ce tip de restricții se încadrează fiecare.

În timp ce Timişoara cel mai probabil va beneficia de o relaxare a restricţiilor, la Dumbrăvița incidența este în creștere, iar oamenii se pregatesc pentru înăsprirea lor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia

În ce orașe se câștigă cel mai bine. Domeniile cu cele mai mari salarii