Situație explozivă în Siria. Șeful Pentagonului nu exclude nicio opțiune după presupusul atac chimic

9 aprilie 2018, 14:23

Damascul și Moscova au făcut responsabil Israelul pentru loviturile cu rachete ce au vizat o bază militară a regimului sirian. Inițial s-a vorbit despre o operațiune americană, pentru că președintele Trump avertizase că guvernul sirian va plăti un preț mare pentru că ar fi atacat cu gaz toxic un oraș aflat în mâinile rebelilor.

Au fost zeci de morți, peste o mie de răniți și un val de condamnări internaționale. Este periculos să se tragă concluzii în privința atacului chimic, fără informații confirmate și fără o investigație, a declarat Moscova.

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de externe: „Specialiştii noştri militari au fost deja acolo, la fel reprezentanţii Semilunii Roşii Siriene, care au o bună reputaţie în plan internaţional. Nu au descoperit nicio urmă de clor sau altă substanţă chimică folosită împotriva civililor”.

De cealaltă parte, Pentagonul a dezmințit că ar avea vreun amestec în operațiunea de la aeroportul militar din Homs. Administrația americană avertizează însă că regimul sirian va suporta consecințele depășirii liniei roșii – folosirea armei chimice.

JAMES MATTIS, secretarul american al Apărării: „Primul lucru la care trebuie să ne uităm este de ce mai sunt folosite arme chimice în condiţiile în care Rusia a fost garantul retragerii tuturor armelor chimice”.

Întrebare: Excludeţi luarea de măsuri, lansarea de atacuri aeriene împotriva regimului Assad?

JAMES MATTIS, secretarul american al Apărării: „Acum nu exclud nimic”.

Consiliul de securitate al ONU are două ședințe de urgență – una la inițiativa Rusiei, care neagă faptul că regimul sirian ar fi recurs la arme chimice, și a doua la solicitarea mai multor țări occidentale, care vor noi măsuri împotriva lui Assad.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite