Situație dificilă pentru ONG-urile care se ocupă de persoanele cu dizabilități din cauza scăderii sponsorizărilor

26 martie 2020, 07:28

La Timișoara, adulții cu dizabilități intelectuale nu mai pot merge în centrele de zi ale ONG-urilor furnizoare de servicii, în aceasta perioada, unde aveau parte de îngrijire specializată și activități de grup. Organizațiile și-au închis aceste unități în urma măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.

Fundația Pentru Voi din Timișoara a fost nevoită să lase acasă în grija părinților vârstnici sau bolnavi aproximativ 170 de beneficiari. Activitatea se menține însă în cele 6 locuințe protejate, funcționale zi și noapte, dar e nevoie de fonduri.

Este așadar o perioadă deosebit de grea pentru Fundație și îndeosebi pentru beneficiari. Organizația se ocupă de 200 de adulți cu dizabilități intelectuale. Un grup extrem de vulnerabil în condițiile actualei epidemii, deoarece pe de-o parte au o serie de comorbidități cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, probleme cardiace, probleme neurologice, iar pe de altă parte întâmpină dificultăți cauzate de dizabilitatea intelectuală : capacitatea redusă de a înțelege, dificultăți de comunicare – mulți dintre ei nu pot vorbi, nu știu să scrie sau să citească.

În condițiile unui sistem sanitar supraaglomerat așa cum se estimează că va fi și la noi, un pacient cu COVID-19 care are și dizabilitate intelectuală ar ridica probleme foarte mari de manageriat într-un spital. De aceea s-a luat decizia de a face tot ce se poate pentru prevenirea unei astfel de scenariu.

Pe de altă parte, faptul că au fost nevoiți să suspende activitatea în cadrul centrelor de zi, a făcut ca întreaga rutină a persoanelor cu dizabilități intelectuale să se schimbe ceea ce ridică mari probleme de comportament.

Foarte des se întâmplă ca psihologii fundației să fie solicitați de părinții bneficiarilor pentru consiliere telefonică. Îndeosebi pentru persoanele cu autism, aceasta schimbare brusca a rutinei ridică mari mari probleme.

Reprezentanții organizației încearcă să țină în continuare legătura cu beneficiarii și cu părinții prin diferite mijloace la distanță. E foarte dificil, însă e tot ce se poate face acum. Pe de alta parte, Pentru Voi mai are 27 de beneficiari care sunt în cele 6 locuințe protejate, administrate de fundație – care pentru mare parte dintre acești beneficiari este și tutore, ei nemaiavând părinți care să îi sprijine. Și pentru ei sunt necesare fonduri pentru a-i susține cu tot ce au nevoie: mâncare, produse de curățenie, de dezinfecție, medicamente și alte bunuri necesare lor.

Situația actuală este una delicată având în vedere faptul că firmele au foarte mari probleme și nu-și mai pot permite să facă sponsorizări, iar strângerea formularelor de direcționare a 3,5 la sută din impozit este iarăși dificilă. În acest context, asociațiile și ONG-urile le cer guvernanților să ia măsuri, astfel încât să le poată oferi celor vulnerabili în continuare servicii sociale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite