Situație critică pe vasul umanitar Open Arms. România nu a anunțat dacă preia migranți, așa cum a evocat premierul Italiei

17 august 2019, 20:07

La bord sunt 134 de migranți, majoritatea africani. Au fost salvați în urmă cu 17 zile, în largul coastelor libiene.

Vasul este blocat lângă insula Lampedusa.

Ministrul italian de Interne a refuzat debarcarea migranților. Câțiva au primit permisiunea să coboare, întrucit se simțeau foarte rău.

Nava a intrat în apele italiene în urma deciziei unui tribunal din Roma, care nu spune însă ce se întâmplă cu persoanele aflate la bord. Localnici și turiști au vociferat în port față de o posibilă debarcare a migranților.

A fost declarată stare de necesitate pe vasul Open Arms. Situația poate scăpa de sub control în orice moment.

Oscar Camps, fondator ONG „Open Arms”: „De azi nu mai putem fi responsabili şi nu putem garanta securitatea oamenilor aflaţi la bordul vasului Open Arms. Nici a celor 134 de migranţi, nici a celor 19 de voluntari din echipaj, care sunt ţinuţi ostatici prin această situaţie. Este imposibil să menţinem calmul. În orice moment pot izbucni violenţe„.

Premierul Italiei a declarat că 6 țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România, și-ar fi exprimat disponibilitatea de a primi migranți de pe această navă.

Știrile TVR au solicitat Ministerului de Externe să precizeze dacă și câți migranți va prelua România. Nu am primit un răspuns până sâmbătă seara. Este posibil ca subiectul să fie discutat săptămâna viitoare în guvern.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe a menționat că România va participa la relocarea a 10 migranți din Malta, la solicitarea Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite