Situație critică la Terapie Intensivă, autoritățile caută soluții ca să crească numărul de paturi pentru pacienții cu forme grave de Covid

21 septembrie 2021, 20:24

Dimineaţă la ora 8, patru pacienţi infectaţi care aveau nevoie de un loc la Reanimare erau trataţi la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Dacă nu se eliberează niciun loc, mai rămâne disponibil un singur pat de Terapie Intensivă la Spitalul de Neurochirurgie până mâine, când ar trebui să fie funcţionale încă 5 la Spitalul de Recuperare. Astăzi la prânz nu mai era niciun loc liber la ATI pentru bolnavii de COVID 19 în tot judeţul Iaşi.

Criza locurilor la Terapie Intensivă se acutizează în toată țara. În Capitală astăzi mai erau doar 6 locuri, iar la nivelul țării – 16. Premierul le-a cerut oficialilor din Sănătate explicații despre situația actuală și soluții rapide pentru a crește numărul de paturi ATI Covid în toată țara.

FLORIN CÎȚU, primul ministru: “Știu că există această discuție, dacă creștem numărul de paturi, dar avem nevoie și de personal medical. Știu că aceste detașări pot produce disconfort.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că în zilele următoare și problema personalului ar putea fi rezolvată. Iar în București se mizează pe colaborarea între toate spitalele.

RAED ARAFAT- Şeful DSU: Implicarea departamentului este maximă și va continua să fie așa pe aducerea unităților mobile de ATI, redeschidere, coordonare și detașare personal. De mâine deja putem detașa personal la Marius Nasta și Mioveni.

CSEKE ATILLA, ministrul interimar al Sănătății: Maine vom face o analiză aprofundată cu Administrația Spitalelor din București, pe spitalele care sunt în subordinea Primăriei Generale, administrația e gata să găsim soluții. Au fost momente în care dinamica a fost 0, acum e 6, lucrăm la deschiderea de noi capacități.

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au prevăzut în Planul Naţional de Rezilienţă cel puțin 1.500 de locuri în ATI la nivel național pentru valul patru. 308 funcţionează în Capitală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă