Situația statului de drept din România, în Comisia Europeană. Timmermans: Avertizez Guvernul României să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar

Comisia Europeană a avertizat miercuri România să revină pe calea unui proces de reformă în justiție corect. Prim vicepreședintele Frans Timmermans solicită Guvernului să nu adopte ordonanța care ar garanta imunitate înalților demnitari. În caz contrar, Comisia nu va ezita să reacționeze rapid.

03 Aprilie 2019, 10:00 (actualizat 03 Aprilie 2019, 15:20) Știrile TVR |
Frans Timmermans. Analiza statului de drept
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mesajul vine după o analiză făcută de Colegiul Comisarilor asupra situației sistemelor juridice în Europa. Prim vicepreședintele a precizat că, în cazul României, reforma în justiție trebuie relansată.

"Am informat Colegiul cu privire la situația din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect. Asta înseamnă pași înainte, nu înapoi și să se abțină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani. Aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție", a declarat prim-vicepreşedintele CE.

Am avut mai multe întâlniri cu doamna premier pe acest subiect. Am reînceput discuțiile tehnice pe MCV și am cerut rezultate cât mai urgent. I-am arătat foarte clar că a  vorbi de dragul vorbei nu este suficient, că avem nevoie de acțiuni concrete din partea României și acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuțiile tehnice acoperă toate subiectele (...)

Timmermans spune însă că nu a tras concluzia că România a revenit pe calea cea bună.

Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate atunci Comisia trebuie să facă ceva concret cu mijloacele care îi stau la dispoziție, a subliniat Frans Timmemans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Comisia Europeană a transmis în mod repetat în ultima perioadă că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții legate de statul de drept din România. Conform executivului comunitar, atât conținutul, cât și procedura ultimelor schimbări în domeniul statului de drept, prin folosirea de ordonanțe de urgență, fără consultări cu justiția și cei direct interesați par a fi în contradicție directă cu recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI