S-au auzit focuri de armă pe aeroportul din Kabul și nu au lipsit incidentele. Pe de altă parte, SUA și Marea Britanie, dar și alte state occidentale au accelerat operațiunile de evacuare. Lângă Ambasada Franței, zeci de afgani stăteau în urmă cu câteva ore lipiți de zid, sperând că vor fi luați spre unul din avioanele franceze. Loara Ștefănescu, jurnalist senior TVR, detaliază situația pentru principalul Telejurnal al zilei.
Noaptea trecută, trupele americane ce supraveghează evacuările de pe aeroportul din Kabul au tras focuri de armă în aer ca să țină sub control mulțimea care se află în continuare pe piste, dar în special la gardul aeroportului din Kabul, a precizat Loara Ștefănescu pentru Telejurnal 20.00.
Aceeași situație s-a întâmplat și în urmă cu câteva ore - focuri de armă, de data aceasta trase de forțele talibane, tot pentru a ține sub control mulțimea care inundă pistele.
Pe de altă parte, a fost un incident relatat de un oficial NATO - o busculadă la una dintre porțile de acces pe aeroport, soldată cu 17 răniți.
Punctele de acces pe aeroport sunt controlate de talibani, iar armata americană a instituit un fel de perimetru de securitate pe pistă.
Nu se știe nimic deocamdată despre soarta misiunii Uniunii Europene la Kabul, care avea ca sarcină acordarea de ajutor umanitar și de sprijin pentru protejarea drepturilor omului. Potrivit unor surse consultate în ultimele 24 de ore, majoritatea personalului diplomatic și al forțelor de protecție s-ar fi evacuat, însă nu sunt date de la Serviciul de acțiune externă al Uniunii Europene cu privire la încetarea sau continuarea misiunii ambasadorului Uniunii Europene la Kabul. Informațiile sunt îngrijorătoare.
Pe de altă parte, există și o preocupare din partea talibanilor sau ceea ce vedem ca fiind conducerea talibană actuală, cu privire la respectarea unor prevederi din dreptul internațional cu privire la protejarea străinilor. Există în același grup care se află acum la conducere unele accente de radicalism referitoare la afganii care vor să părăsească țara în acest moment, cu sau fără viză.
Marea Britanie a anunțat că va gestiona un proces de o mie de evacuări pe zi.
Olanda a întâmpinat foarte mari dificultăți pentru evacuarea cetățenilor săi. Au fost două operațiuni eșuate pe aeroportul din Kabul. Au fost repatriate totuși 35 de persoane.
Franța a reușit evacuarea a 25 de cetățeni plus 180 de afgani care au sprijinit forțele franceze.
Un avion polonez a reușit să ajungă la Varșovia cu 50 de persoane evacuate - doar un singur polonez se afla în avion, ceilalți erau civili afgani care au sprijinit forțele poloneze.
Germania a trimis 4 avioane. Unul dintre aparate a aterizat la Kabul, a stat pe pistă câteva minute, până au debarcat forțele de securitate germane, după care a fost obligat imediat să decoleze și a luat doar 7 persoane la bord.
În privința SUA, noaptea trecută au ajuns la Kabul 9 avioane C-17 și o mie de militari.
William Taylor, general al armatei SUA: "În acest moment, evaluăm că vom avea o aeronavă pe oră pe aeroportul din Kabul. În cel mai bun caz, ar putea fi evacuaţi 5.000-9.000 de pasageri zilnic. Dar suntem conștienți de faptul că o serie de factori influențează acest efort și circumstanțele s-ar putea schimba".