Sit arheologic unic în Tunisia. Kerkouane, exemplu excepțional de oraș fenicio-punic, din epoca Cartaginii antice

2 iulie 2023, 13:03

Kerkouane conține ruine notabile care datează din epoca Cartaginii antice. Orașul, care datează din secolul al VI-lea î.Hr., a fost distrus la mijlocul secolului al III-lea î.Hr., probabil în timpul primului război punic. Niciun oraș roman nu a fost construit pe rămășițele lui Kerkouane, prin urmare situl constituie un exemplu excepțional la nivel mondial de oraș fenicio-punic care a supraviețuit. Casele au fost construite urmând un fel de plan general, cu un sistem sofisticat de planificare teritorială .

Mounir Fantar, directorul Departamentului Conservare a Monumentelor și Siturilor Arheologice: Kerkouane este un oraș punic de origine libiană, adică de origine berberă în patria tribală, astfel încât și-a păstrat toate componentele arhitecturale și urbane, iar noi avem singurul exemplu din Mediterana și din lume de oraș punic cu toate componentele sale, adică străzile și piețele publice, templul și porțile sale.

Există încă câteva coloane ale unui sanctuar antic unde au fost găsite și fragmente de mozaic. Trotuarele, pragurile ușilor de intrare și podelele decorate cu mozaicuri sunt, de asemenea, vizibile. Arheologii sunt încă în lucru la Kerkouane, chiar dacă cele mai interesante părți ale complexului sunt probabil cele deja descoperite.

Mounir Fantar, directorul Departamentului Conservare a Monumentelor și Siturilor Arheologice: Avea un rol militar strategic, în principal în supravegherea coastelor Mediteranei, în special a malului nordic.

Există o descoperire în procesul de excavații, cum ar fi piețele sale publice, templul, casele, zidurile și porțile, toate acestea au făcut-o să se distingă de restul orașelor cartagineze.

Situl arheologic de la Kerkouane și necropola din apropiere sunt înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă