Sistemul finlandez de învăţământ, implementat în 15 şcoli publice din Buzău

Cel mai performant sistem de învățământ din lume, cel finlandez, este copiat și adaptat în premiera, în 15 școli și grădinițe din Buzău. Metodele de lucru cu copii sunt noi și pentru învăţători, profesori și educatori, dar rezultatele se simt deja. Iar autoritățile locale și responsabilii din educației sunt deciși să extindă școala finlandeză și în alte județe.

11 Mai 2022, 20:57 (actualizat 11 Mai 2022, 21:00) Știrile TVR |

Sistemul de învățământ din Finlanda este considerat de ani buni cel mai performant din Europa. Și testele PISA arată același lucru.

De un an, este aplicat și în mai multe grădinițe și clase pregătitoare din Buzău. Elevii nu au uniforme și învaţă de câte ori se poate în aer liber. Motivați prin joacă și recompense precum diplome sau cupe, ori dimpotrivă, sancționați cu buline roșii, copiii învață astfel principii ca empatie, curaj, perseverenta.

În plus, elevii sunt liberi să vorbească în ore atunci când vor, nu doar dacă sunt întrebaţi. Și mai ales sunt încurajați să nu le fie teamă să iasă la tablă sau să spună că nu înțeleg ceva.

Ambasada Finlandei a sprijinit cu formatori proiectul de la Buzău.

În sistemul finlandez, evaluarea elevului se face pentru a verifica dezvoltarea lui. Nu pentru control, ca în România. Și responsabilii din educație admit că şcoala românească trebuie să evolueze.

Iar sistemul de învățământ de inspirație finlandeză este dorit acum de alte 3 judeţe: Brașov, Ialomița și Hunedoara.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI