Sistemul de vot în Franța. Atribuțiile președintelui

22 aprilie 2017, 18:20

În Franţa, preşedintele este în centrul sistemului politic şi are un rol foarte important, în special în ceea ce priveşte politica externă. Cu toate că procesul legislativ este efectuat şi supervizat de primul ministru şi de către parlament, preşedintele Franţei are o influenţă semnificativă asupra acestuia, fie în mod formal, fie datorită puterilor constituţionale.

Preşedintele poate dizolva parlamentul, poate numi membri ai Consiliului Constituţional sau poate propune, în anumite condiţii, aprobarea unor legi prin referendum. Toate deciziile sale, cu excepţia celei privind dizolvarea Adunării Naţionale, trebuie să fie aprobate de guvern.

Probabil cea mai importantă putere a preşedintelui este aceea de a alege primul ministru. Totuşi, deoarece doar Adunarea Naţională are puterea de a demite guvernul, preşedintele este forţat să numească un prim ministru ce are sprijinul majorităţii adunării.

Prezidenţialele franceze se desfăşoară în două tururi, asta în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea absolută din primul tur. Nu se poate intra în cursa pentru Palatul Elysee fără sprijinul a cel puţin 500 de aleşi, în principal primari ai comunelor franceze.

O dată obţinut acest sprijin, Consiliul Constituţional publică lista candidaţilor validaţi. În cazul de faţă, 11.

Mandatul preşedintelui francez este de 5 ani. Potrivit Constituţiei, un preşedinte nu poate avea mai mult de două mandate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite