LUMEA AZI

Sistemul de vot în Franța. Atribuțiile președintelui

Franţa este o Republică semiprezidenţială, o formă de guvernământ în care atât preşedintele cât şi prim ministrul sunt participanţi activi la administraţia statului. Guvernul este desemnat de preşedinte, votat de parlament şi răspunde în faţa preşedintelui care îl poate şi demite printr-o moţiune de cenzură.

22 Aprilie 2017, 18:20 (actualizat 24 Aprilie 2017, 09:37) |
Lumea Azi. Sistemul de vot din Franța
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Franţa, preşedintele este în centrul sistemului politic şi are un rol foarte important, în special în ceea ce priveşte politica externă. Cu toate că procesul legislativ este efectuat şi supervizat de primul ministru şi de către parlament, preşedintele Franţei are o influenţă semnificativă asupra acestuia, fie în mod formal, fie datorită puterilor constituţionale.

Preşedintele poate dizolva parlamentul, poate numi membri ai Consiliului Constituţional sau poate propune, în anumite condiţii, aprobarea unor legi prin referendum. Toate deciziile sale, cu excepţia celei privind dizolvarea Adunării Naţionale, trebuie să fie aprobate de guvern.

Probabil cea mai importantă putere a preşedintelui este aceea de a alege primul ministru. Totuşi, deoarece doar Adunarea Naţională are puterea de a demite guvernul, preşedintele este forţat să numească un prim ministru ce are sprijinul majorităţii adunării.

Prezidenţialele franceze se desfăşoară în două tururi, asta în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea absolută din primul tur. Nu se poate intra în cursa pentru Palatul Elysee fără sprijinul a cel puţin 500 de aleşi, în principal primari ai comunelor franceze.

O dată obţinut acest sprijin, Consiliul Constituţional publică lista candidaţilor validaţi. În cazul de faţă, 11.

Mandatul preşedintelui francez este de 5 ani. Potrivit Constituţiei, un preşedinte nu poate avea mai mult de două mandate.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI