Sistemul de reciclare din Lituania, model pentru România

Lituania, o țară mică, cu o populație puțin mai mare ca a Bucureștiului, și-a dezvoltat în ultimii ani unul dintre cele mai moderne sisteme de reciclare din Europa și a reușit, astfel, să rezolve și problema gunoaielor aruncate pe străzi. Lituanienii primesc bani pentru fiecare sticlă pe care o duc la centrele de colectare, iar rezultatele nu au întârziat să apară: în mai puțin de 5 ani, peste 90% din ambalajele de plastic sunt reciclate. Modelul ar putea fi aplicat și de România, dar doar din toamna anului următor. Urmăriți un reportaj exclusiv din Lituania, de Cătălin Deacu.

27 August 2021, 20:27 Știrile TVR |

În Lituania, sistemul garanție-depozit funcționează din 2016. De atunci, lituanienii plătesc mai mult cu 10 eurocenți, adică aproximativ 50 de bani, pentru fiecare sticlă sau PET pe care le cumpără. Apoi, recuperează banii când duc ambalajele de apă, sucuri sau bere la centrele de colectare special înființate în parcările supermarket-urilor.

Bonurile sunt valabile în orice oraș al Lituaniei.

După colectare, ambalajele sunt transportate la cel mai mare centru de pregătire pentru reciclare din capitala Vilnius. Sistemul e gestionat de o organizie non-profit de utilitate publică. S-a dovedit atât de eficient încât, în mai puțin de cinci ani, rata de reciclare a ambalajelor din plastic a crescut de la 33%, la 92%.

În prezent, România nu are un sistem garanție - depozit. Sunt doar inițiative locale, în care cetățenii pot returna sticlele la unele supermarket-uri și primesc la schimb bonuri de reducere la anumite produse. Modelul lituanian ar putea fi implementat și în România, cu o garanție similară, de 50 de bani.

În România, rata de reciclare a deșeurilor este de doar 16%, una dintre cele mai mici din Europa. În Lituania însă, e aproape 50%, peste media europeană.

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI