Sisteme de sănătate din întreaga lume, expuse la corupție în timpul pandemiei

9 mai 2020, 14:07

Guvernul a cumpărat aceste 100 de aparate și cu asta, cred că am acoperit necesarul de ventilatoare.

Un contract de 5 milioane de euro a fost plătit cu bani publici acestei companii private cu legături în mediile guvernamentale, dar fără licență de import pentru echipamente medicale.

Ițele afacerii au fost descurcate de presă, a izbucnit un scandal imens, Parchetul a deschis o anchetă asupra achizițiilor publice. Asemenea probleme sunt curent semnalate în Bosnia.

Chiar și state liberale și transparente, ca Slovenia, membră a Uniunii Europene, par să fie vulnerabile. Au fost proteste la Liubliana, după ce firme apropiate unor membri ai guvernului au obținut contracte de milioane pentru livrarea de echipamente medicale. Și erau companii fără nicio legătură cu domeniul – se ocupau de modă sau birotică, de exemplu.

În plină criză, președintele Serbiei s-a lăudat – și nu o singură dată – că a aranjat personal achiziționarea de măști și ventilatoare de pe „piața semi-neagră”, spunea el.

Opoziția și grupările anticorupție cer insistent guvernului de la Belgrad informații despre asemenea achiziții făcute fără licitație publică.

În toate aceste cazuri, autoritățile recunosc că lucrurile s-ar fi putut face mai bine, dar neagă orice infracțiuni, invocând nevoia de viteză în circumstanțe haotice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă