Sistemul de vot din SUA, creat în urmă cu peste 200 de ani, este unic în lume. Alegerile prezidențiale din Statele Unite au loc o dată la patru ani, în prima zi de marți din luna noiembrie.
Conform Constituţiei, fiecare stat american are un anumit număr de electori, în funcţie de populaţie. Statele cu cei mai mulţi electori sunt: California – 55, Texas – 38.
În total, sunt 538 de electori, iar candidatul care obţine 270 de voturi e declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale. În caz de egalitate, 269-269, viitorul preşedinte e ales de Camera Reprezentanţilor, iar vicepreşedintele e ales de Senat.
Învingătorul ia totul
Candidatul cu cele mai multe voturi dintr-un stat, le ia pe toate celelalte care sunt atribuite statului respectiv. Excepţie fac Nebraska şi Maine.
Un candidat poate câştiga votul popular, dar poate pierde alegerile, pentru că, în final, contează voturile electorilor.
Hillary Clinton a avut peste 3 milioane de voturi în plus, faţă de Donald Trump, în 2016.
S-au intensificat discuţiile legate de desfiinţarea sau reformarea Colegiului Electoral. Electorii, de regulă, respectă votul popular, dar au fost cazuri în care au votat diferit.
Americanii au votat masiv anticipat şi prin corespondenţă, din motive de pandemie. Voturile prin corespondenţă pot întarzia aflarea rezultatului, în funcţie de regulile din fiecare stat.