Siria, în pragul dezastrului umanitar. Mărturie: ”Încă mai sunt mulţi sub dărâmături”. Cutremurul s-a suprapus peste o zonă devastată de războiul civil

9 februarie 2023, 18:30

Într-o localitte din regiunea Allepo, salvatorii căștilor albe au săpat cu mâinile că să ajungă la cele două fetițe blocate între dărâmături de mai bine de 72 de ore. Din fericire amândouă sunt tefere, dar deznodământul nu este același pentru mulți sirieni din nordul țării.

Calea pentru ajutoarele umanitare trimise de ONU a fost redeschisă abia azi. Primele țări europene care s-au oferită să ajute sunt România și Italia.

Moataz, un sirian care a studiat la noi în țară, locuiește în apropiere de Damasc. El a povestit pentru TVR despre ceea ce ar fi nevoie acum:

Mai multe echipe de salvare, combustibil, medicamente. Încă mai sunt mulţi sub dărâmături. Şi vremea este foarte rea”, ne-a declarat inginerul Moataz Chartouh.

Adăposturile folosite în ultimii 10 ani ca refugiu împotriva bombardamentelor sunt pline acum de cei care au supraviețuit catastrofei naturale. Salvatorii, membrii Căștilor albe care operează în nordul Siriei controlat de insurgenți, strigă după ajutor. Unii nu au dormit de 70 de ore, iar operațiunile de căutare și salvare le fac doar cu ajutorul lopetilor și mâinilor.

Potrivit Naţiunilor Unite, pe lângă utilajele grele, în prezent există o lipsă de adăposturi, de pături, alimente, apă, medicamente, combustibil și vehicule.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite