Siria, reacceptată în Liga Arabă. Bashar Al-Assad: Avem o șansă, într-o lume multipolară ca rezultat al dominanței Vestului, căruia îi lipsesc principiile, manierele, prietenii și partenerii

20 mai 2023, 12:13

Siria a fost exclusă din Liga Arabă acum exact zece ani, din cauza represaliilor extrem de sângeroase ale regimului lui Bashar al Assad asupra opoziției.

Între timp însă, situația din Siria a cunoscut nenumărate răsturnări: țara a fost unul dintre cele mai ciudat și mai aglomerate fronturi din lume, cu zeci de facțiuni opozante: gruparea stat Islamic care la un moment dat controla o mare parte din teritoriu, o ramură a organizației al Qaida, diverse facțiuni kurde și multe altele.

În război a intervenit o coaliție occidentală care i-a sprijinit pe unii dintre rebeli împotriva lui Assad – dar punctul de cotitură a fost intervenția Rusiei în 2015, care avea uriașe interese strategice în zonă, inclusiv propria sa bază militară în Siria.

Treptat, s-a produs ceea ce nimeni nu credea posibil: susținut de Rusia, China, Iran și alți aliați cheie, regimul Assad nu doar că nu s-a prăbușit – dar a recâștigat controlul asupra țării.

Acum liderii Ligii Arabe, organizație care se întinde din nordul Africii până în Orientul Mijlociu, l-au invitat din nou în rândul lor, iar președintele sirian a arătat Occidentul cu degetul, într-un discurs cu influențe rusești.

Bashar Al-Assad: Astăzi avem o șansă, într-o lume multipolară ca rezultat al dominanței Vestului, căruia îi lipsesc principiile, manierele, prietenii și partenerii. Șansa este ca acest summit să abordeze chestiuni regionale fără amestec străin.

Celălalt invitat special al Summitului Ligii Arabe a fost președintele Ucrainei, în condițiile în care multe state ale organizației au relații apropiate cu Rusia. În căutarea sprijinului diplomatic, el a jucat cartea etnică a tătarilor musulmani din Crimeea.

Zelenski: De secole, tătarii din Crimeea au fost și trebuie să rămână o parte integrantă și puternică a comunității musulmane din lume. Dar Crimeea a fost prima care a suferit de pe urma ocupației rusești. Și până acum, majoritatea celor supuși represaliilor în Crimeea ocupată sunt musulmani.

Volodimir Zelenski face un maraton diplomatic internațional cu șefi de stat sau de guvern: în mai puțin de o săptămână numai o săptămână s-a întâlnit la Londra cu premierul Rishi Sunak, a participat prin videoconferință la Summitul Consiliului Europei, la cel al Ligii Arabe și zilele acestea la reuniunea la nivel înalt a G7, alături de președintele american Joe Biden.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite