Sir George Iacobescu, al doilea român înnobilat de Regina Marii Britanii. Primul a fost Nicolae Ceaușescu, căruia i s-au retras titlurile onorifice pentru încălcarea drepturilor omului

Regina Elisabeta a înnobilat de-a lungul domniei sale doi români. Primul a fost Nicolae Ceauşescu şi a fost obligată să-i acorde toate onorurile pentru că britanicii aveau interese economice în România. Exista însă și un român care a fost decorat de regină pentru munca sa extraordinară. Vorbim despre directorul executiv al Grupului Canary Wharf, unul dintre cele mai mari centre financiare ale capitalei britanice.

09 Septembrie 2022, 10:21 Știrile TVR |
Românii înnobilați de suverana britanică
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sir George Iacobescu, românul care a transformat docurile abandonate ale Londrei în al doilea mare centru financial al capitalei britanice este printre puţinii români care au avut ocazia să se afle de multe ori în prezenţa Reginei Elisabeta şi a Familiei Regale Britanice. Anul trecut a fost desemnat „Londonezul anului 2021", în iunie 2003 a fost decorat de suverana Marii Britanii iar din 2011, George Iacobescu este singurul român care poartă titlul nobiliar de cavaler pentru implicarea  în acțiuni caritabile.

Nicolae Ceaușescu a primit decorația de la Regina Elisabeta a II-a în timpul vizitei de stat pe care a făcut-o în Marea Britanie, în iunie 1978. Vizitase şi SUA, avea imaginea unui opozant al sovieticilor, iar britanicii aveau interese economice, doreau o nouă piață de desfacere în România, aşa că suveranei i s-a impus să-l primească pe Nicolae Ceauşescu cu toate onorurile. Ambasadorul britanic acreditat la Bucureşti ne mărturiseşte că a avut misiunea de a lua acesta onoruri, mai târziu.

E. S. Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii: „În 1989, în timpul Revoluţiei din România, eu am stat în Ministerul Afacerilor din Londra şi a fost printre responsabilităţile mele să luăm onorurile pe care le-a primit Ceauşescu în timpul vizitei de stat”.

Motivul retragerii onorurilor lui Ceauşescu a fost că a încălcat drepturilor omului în perioada în care acesta a condus destinele României. Dacă acest episod este de tristă amintire pentru Regina Elisabeta, Sir George Iacobescu este un român preţuit în Regatul Unit. I-a primit în biroul său din Londra, de multe ori pe soţul Reginei Elisabeta şi pe fiul ei, moştenitorul coroanei britanice, care a ţinut în mod special să îl înnobileze chiar Alteţa Sa Regală, a doua oară.

Sir George Iacobescu, directorul executiv al Grupului Canary Wharf: Prințul Charles a spus că iubește România ca și cum e a doua țară a lui. Prințul Charles și Printul Philip aveau o relație specială cu România, era un loc cald”.

Sir Iacobescu a contribuit la dezvoltarea a peste 1,5 milioane de metri pătrați de spații de birouri, peste 300 de magazine, baruri, restaurante și facilități, opt hectare de grădini și peste 3.600 de locuințe în Londra.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI