Atmosferă tensionată și îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău. Sintagma „limba română” va înlocui „limba moldovenească” în legislația R. Moldova. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură

2 martie 2023, 16:09

Proiectul de lege prin care „limba moldovenească” va fi înlocuită cu sintagma „limba română” în toate legile Republicii Moldova a stârnit un întreg scandal. Deşi nu au participat la ședință, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au adus în sală pancarte şi au cerut renunţarea la proiect.

Limba de stat a Republicii Moldova nu are și nu va avea vreodată ideologie oficială. Limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Limba română este cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să dezbine.

Este momentul în care deputaţii socialişti şi comunişti au început să se agite aproape de prezidiu.

Un deputat socialist a îmbrâncit o colegă de la Partidul Acțiune și Solidaritate.

În aplauzele majorității parlamentare, s-a luat decizia istorică de a fi introdusă sintagma „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, a precizat, pentru Ora de știri, Svetlana Gore, jurnalist TVR Moldova.

Astfel, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de joi.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din Articolul 13 din Constituție.

În termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba Noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba Română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. „Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a precizat deputata Veronica Roșca, unul dintre autorii proiectului.

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.

După votul final în Parlament, legea merge la promulgare. Intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, iar în termen de 30 de zile, autoritățile vor opera modificările ce se impun.

În Constituția Republicii Moldova va apărea sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”, potrivit unei decizii din 2013 a Curții Constituționale de la Chișinău, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență, limba de stat este cea română.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite