Singapore testează roboţi pentru patrularea străzilor. Măsura a stârnit temeri legate de o supraveghere exacerbată

Singapore testează noi roboţi care patrulează pe străzi şi care îi atenţionează pe locuitorii cu "comportamente sociale indezirabile", ceea ce stârneşte tot mai multe îngrijorări în legătură cu respectarea vieţii private în acest oraş-stat din Asia de Sud-Est, relatează AFP.

06 Octombrie 2021, 13:43 (actualizat 06 Octombrie 2021, 14:14) Știrile TVR |
Roboti Singapore

Această nouă armă se adaugă unei panoplii deja bine formate de tehnologii de supraveghere.

Insula Singapore dispune de un mare număr de camere de supraveghere şi de stâlpi de iluminat echipaţi cu dispozitive de recunoaştere facială, ceea ce le permite autorităţilor să urmărească deplasările locuitorilor.

Guvernul promovează de mult timp ideea unei 'smart nation' ('naţiuni inteligente') hiper-eficiente şi de ultimă generaţie din punct de vedere tehnologic.

Activiştii susţin însă că dreptul la viaţă privată este astfel sacrificat şi că locuitorii nu au un control suficient asupra utilizării datelor personale.

Singapore a fost deseori criticat pentru reprimarea libertăţilor civile, iar populaţia este obişnuită cu multiple controale, însă există semne privind o îngrijorare tot mai mare în privinţa tehnologiilor intruzive.

Roboţii de patrulare pe roţi, cea mai nouă inovaţie din Singapore, sunt dotaţi cu şapte camere care detectează "comportamente sociale indezirabile" şi le transmit avertismente contravenienţilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI